Index Vakbarát Hírportál

Magyarország rosszabbul teljesít offshore-ozásban

2015. november 19., csütörtök 13:11

Az elmúlt években jelentősen visszaesett Magyarországon a külföldi érdekeltségű cégalapítások száma, derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből. Az idei magyar offshore-lista élén Ukrajna áll. 

A hazai induló cégek egy jelentős részénél már alapításkor bejegyeznek egy vagy több külföldi tulajdonost, de ez a gyakorlat az utóbbi években visszaszorulóban van az Opten szerint.

2009-ben még több mint háromezer külföldi tulajdonossal is rendelkező társaságot jegyeztek be, az utóbbi egy évben viszont már csak 2200-at.

Az offshore cégalapítások számának visszaesése elsősorban a hatósági szigornak köszönhető. Az adóregisztrációs eljárás jelentősen visszaszorította az eleve visszaélési céllal alapított vállalkozások számát, de a működési időszakban is számos új jogszabály korlátozza valamelyest a visszaéléseket.

A külföldi érdekeltséggel történő cégalapításra vagy azért kerül sor, mert tényleges külföldi vállalkozó szeretné megkezdeni a működését Magyarországon, vagy rosszabb esetben azért, mert a társaságot eleve adóoptimalizálási céllal hozzák létre. Emellett elég sok olyan cég is van, amelyben magyar nemzetiségű személy külföldi címről irányítja vállalkozását.

A 2000-es évek elejéig bevett gyakorlat volt, hogy olyan országokon keresztül jegyeztek be társaságokat Magyarországon, amelyeknek az adatszolgáltatási rendszere finoman szólva kivetnivalókat hagyott maga után, illetve amelyek alacsony adókkal és erős adótitokszabályokkal bástyázták körül magukat és az ott bejegyzett vállalkozásokat. Ezeknek a cégeknek a jelentős része még ma is működik.

Viszont pozitív fejlemény, hogy a 2009-ben alapított cégek között már ritkábban találunk egzotikus országokban bejegyzett jogi személyeket: a szomszédos vagy tényleges gazdasági kapcsolattal rendelkező országok sokkal jellemzőbbek.

Az új vállalkozások külföldi tulajdonosain belül zajló átrendeződés azonban az utóbbi években sem állt le: Kína, amely 2009-ben még magasan vezette a listát, mára eltűnt a rangsorból. A 2015-ös toplista élén az Opten adatai szerint Ukrajna áll.

   Offshore cégalapítások Magyarországon
   2009 2014. október – 2015. szeptember
1. Kína (205) Ukrajna (280)
2. Románia (188) Olaszország (229)
3. Szlovákia (121) Románia (175)
4. Olaszország (105) Szlovákia (160)
5. Németország (102) Szerbia (153)
6. Ausztria (98) Németország (115)
7. Ukrajna (95) Ausztria (61)
8. Oroszország (46) Nagy-Britannia (53)

Rovatok