Index Vakbarát Hírportál

Oroszország gazdaságilag is nekimegy Ukrajnának

2015. november 19., csütörtök 12:37

Az orosz fejlesztési miniszter szerdán bejelentette, hogy 2016. januártól Moszkva megtiltaná az ukrán élelmiszerek behozatalát az országba, írja a Washington Post. 

Ez a lépés az oroszok számításai szerint mintegy 205 millió dollárral rövidíti meg az ukrán gazdaságot, ami újabb csapást jelent a háború és válság sújtotta országnak. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök viszont még ennél is súlyosabb, 600 millió dolláros veszteségre számít, ha életbe lép az intézkedés. A kormányfő azt mondta, reményei szerint az Európai Unióval kötött társulási szerződés keretében jövőre életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodással kompenzálni tudják majd az orosz embargó miatti hiányt.

Az oroszok álláspontja szerint a drasztikus lépés csak válasz az ukrán szankciókra, amelyet velük szemben vezettek be, illetve azt is felhozták, hogy így kívánják védeni a piacukat a nyugatról beáramló, ellenőrizetlen termékektől. Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa nemrégiben kijelentette: az EU mindent elkövet majd, hogy Moszkva elálljon az ukrán termékekkel szembeni embargótól, de nem tudja garantálni a sikert – írja a Világgazdaság.

Rovatok