Index Vakbarát Hírportál

Új vezető a botrányos állami boros cégnél

2015. november 22., vasárnap 23:05

A korábbi vezető tanácsadót nevezték ki az állami borászati monstrum, a Tokaj Kereskedőház élére. 

Az újonnan kinevezett vezérigazgató, Szappanos Péter 2014. április közepétől vezető tanácsadóként dolgozott a cégnek. Szappanos korábban a Raiffeisennél, az OTP-nél és a McKinsey-nél is dolgozott, a Tokaj Kereskedőház előtt pedig a Mastercardnál volt regionális vezető.

Az állami cég nincs a csúcson, tavaly októberben zárult le egy vizsgálat, ami megállapította, hogy a boraik jelentős része, különösen az értékesebb típusok össze-vissza pancsolt borok voltak. A cégnél napi rutin volt a pancsolás. Volt, hogy csak évjáratokat kevertek, máskor viszont fajtákat, annak ellenére, hogy ezt a szabályok kifejezetten tiltják.

Az állami pincészet vállalatirányítási rendszeréből kiderült, hogy sokszor ide-oda öntögettek – a valóságban vagy papíron – 90-150 literes tételeket is, néha alapvető házasítási szabályokat megszegve, csak hogy éppen megfeleljen a készletnyilvántartási vagy éppen analitikai paramétereknek.

Előtte korábbi főszerkesztőnket, Uj Pétert épp azért perelték be, mert azt írta a borukról, hogy szar. A szarbor-pert aztán meglepően nagy jogi tortúra után, de elvesztették

Rovatok