Index Vakbarát Hírportál

Nem megy több orosz gáz Ukrajnába

2015. november 25., szerda 11:37 | aznap frissítve

Szerdán reggel 10től Oroszország nem szállít több gázt Ukrajnának, amíg az ukrán Naftogaztól nem kapják meg a pénzt a következő adag gázért. 

Az oroszok egy ideje, a két ország közötti, még 2009-ben kötött, az akkor épp orosz kormányfői poszton lévő Vlagyimir Putyin és az ukrán miniszterelnök, Julija Timosenko által kötött szerződésnek megfelelően, Ukrajna felhalmozott tartozásaira hivatkozva már csak azzal a feltétellel küldenek gázt Ukrajnába, hogy az ukránok előre kifizetnek egy adott összeget, és addig szállítanak nekik, ameddig azt le nem fogyasztják. A legutóbb kifizetett muníciót már elhasználták, és a Naftogaz nem folyósított újabb összeget a Gazpromnak a következő negyedévre,  így a mai naptól Ukrajna nem kap több orosz gázt. 

Nem ez az első eset, hiszen Ukrajna már a nyár folyamán is felfüggesztette az orosz gáz importját, és csak októberben újította fel, háromoldalú, Brüsszelben tartott tárgyalások után. Végül az eredeti tervekhez képest jelentős késéssel, október 1-je helyett 12-én indult meg a szállítás. Azóta november 24-ig 2,3 milliárd köbméter orosz gázt vett meg Ukrajna.

Ettől még az ukránok nem fognak megfagyni télen, ugyanis a földgázvásárlás finanszírozására 300 millió dolláros (83 milliárd forintos) hitelt adott nekik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A földgázt a program alapján az európai piacról fogják beszerezni. 

Ez technikailag lehetséges, miután az Ukrajnát Lengyelországgal, Szlovákiával, Magyarországgal összekötő vezetékek kétirányú szállításra is módot adnak. Ukrajna a német RWE konszernnel 2012 óta élő szerződésének megfelelően élt is ezzel a lehetőséggel 2013-ban és 2014-ben is. Igaz, ez részben így is orosz gázt jelent, amit a németek vásárolnak meg. Oroszország többször kifogást is emelt a reexport miatt, érdemben azonban nem tudott tenni ellene. A közbeiktatott vásárló és a kerülőútvonal ellenére Ukrajna egy időben 250 dollárárt jutott a „német” földgázhoz, miközben közvetlenül Oroszországtól 296 dollárért vette ezer köbméterenként.

Kijev tehát most saját maga állt el az orosz gáz importjától, régóta kifogásolva az orosz földgáz árát. A Naftogaz a tervek szerint legkorábban a jövő évtől vásárolna ismét a Gazpromtól. Az ukrán kormányfő utasítást adott a Naftogaznak az orosz gáz vásárlásának leállításáról.

Egyelőre  saját, földalatti gáztározóik készleteit kezdték el felélni, ez 17 milliárd köbméter, ami Kijev szerint épp elég a téli időszakra. A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller közleménye szerint viszont az ukrán lépés nagy kockázatot jelent az Európa felé irányuló gázforgalomra nézve, és az ukrán fogyasztóknak is, mert a téli szezonban az eddigi adatok alapján Ukrajna 19 milliárd köbmétert használ el.

Jó üzlet a gáztranzit

Az ukrán energiaügyi miniszter hétfőn arról beszélt, hogy az idén már nem akarnak további pénzt utalni az oroszoknak, és abban bíznak, hogy 2016-tól még tovább tudják csökkenteni a harmadik negyedévben 247, a negyedik negyedévben 227 dolláros ezer köbméterenkénti gázárat, írja a Portfolio. A nyáron is az árvita miatt állt le a gázvásárlás, ezután sikerült kialkudni a kedvezményt.

Európa gázfogyasztásának mintegy 15 százalékát adja az Ukrajnán keresztül érkező orosz gáz.

Kijev szerint az orosz aggodalmak alaptalanok, az Európába irányuló orosz gáz ukrajnai tranzitjában nem okoz fennakadást, hogy Ukrajna szünetelteti saját exportját. 2014-hez képest idén csaknem 10 százalékkal több, 65 milliárd köbméter gáz halad át Ukrajnán. A Naftogaz 2015-ben ebből 1,5 milliárd dollár – csaknem 450 milliárd forint – bevételre számít.

Ukrajna 2008 előtt a csúcson 75 milliárd köbméter földgázt használt el évente, ennek kétharmadát állta orosz, vagy külön szerződések révén Oroszországon át, Türkmenisztánból érkező földgázszállításokból. Azóta évről évre csökkent a fogyasztás is – ebben a gazdasági válság miatt az iparitermelés visszaesése is bőven benne van – jelenleg alig éri el az 50 milliárd köbmétert, ami az egy főre eső fogyasztást tekintve még mindig nagyon magas az európai összehasonlításban. Még nagyobb ütemben csökkent azonban a közvetlen orosz gázimport: tavaly még 27 milliárd köbmétert vettek, idén egész évben viszont csupán hatmilliárd köbmétert.

Rovatok