Index Vakbarát Hírportál

Beperelték a Boscht is a VW-botrány miatt

2015. december 2., szerda 09:54 | aznap frissítve

Azt már a dízelbotrány kirobbanása óta lehet tudni, hogy a Bosch gyártotta a Volkswagennek a dízelmotorokba a befecskendezőrendszert, amellyel a csalást elkövették. A Bosch azonban azzal próbálta elkerülni a felelősségre vonást, hogy közölték: ők már 2007-ben figyelmeztették a Volkswagent, hogy ne használják rossz célra az alkatrészt, a szoftver csak a tesztelésre szolgál.

Néhány amerikai Volkswagen-tulajdonos szerint azonban ez éppen hogy nem mentség, és beperelték a Boscht, írja a Reuters. Szerintük bár tudtak a csalásról, nem jelentették fel a Volkswagent, sőt az üzleti kapcsolatukat sem függesztették fel a céggel, tehát

a hallgatásukkal és együttműködésükkel bűnrészessé váltak.

A legújabb keresetet a detroiti bíróságon nyújtotta be egy amerikai dízeles VW-tulajdonos, de hasonló perek a Bosch ellen már folyamatban vannak többek között Chicagóban, Atlantában és Alabamában is. Vizsgálódik az ügyben a szövetségi ügyészség és az amerikai igazságügyi minisztérium is: azt akarják kideríteni, hogy a Boschnál tudtak- e arról, hogy ténylegesen csalnak a szoftver segítségével, vagy csak ennek az elméleti lehetőségével voltak tisztában. Az évek során összesen 11 millió autóba építették be a csalásra alkalmas alkatrészt. 

Annyi biztos, hogy Bosch nagyon óvatosan kommunikál az ügyben, eddig nem mondtak semmi egyértelműt. Korábban az Index azt próbálta kideríteni, hogy dolgoztak-e magyar mérnökök a szóban forgó szoftver fejlesztésén, de nem árulták el. A Heves megyei székhelyű magyar Bosch az egyik legnagyobb munkaadó hazánkban, több mint tízezer embert alkalmaznak. 

Rovatok