Index Vakbarát Hírportál

Karácsonyi ajándék a Synergontól: végelszámolás

2015. december 8., kedd 07:03

A Synergon Informatika Nyrt. végelszámolását javasolta a cég igazgatótanácsa a karácsony előtti napra összehívott közgyűlésnek. A cég honlapjára csendben kitett határozati javaslati listában már a végelszámoló személyére és a műveletért járó havi nettó egy milliós fizetésére is javaslatot tettek. Közben jogerős ítélet született arról, hogy a cég ellopta egyik korábbi partnere szoftverét, a folyamatban lévő kártérítési perben 100 milliós összeg megfizetésére is kötelezhetik a céget.

A Synergon Informatika Nyrt. vezetése már egy hete készíti elő a cég jogutód nélküli megszüntetését. A részvénytársasága december 22-i közgyűlése számára az igazgatótanács november 30-án készítette el a határozatai javaslatokat. A lista - kerülve minden feltűnést - kikerült a Synergon honlapjára is.

A cégvezetés többek között azt indítványozza, hogy a közgyűlés karácsony előtt egy nappal szavazza meg a végelszámolás megindítását. Az indoklás szerint a társaság folyamatos üzletmenetét és hosszú távú, megfelelő tőkehelyzetét sem saját tőkével, sem megfelelő tőkeleszállítással, sem átalakulás révén nem tudják biztosítani.

A javaslat szerint leszállítanák a részvénytársaság jegyzett tőkéjét is, mert az egyik leányvállalat, a Synergon Integrator Kft. csődeljárás alatt áll, és nem látható előre, hogy sikerül-e egyezséget kötni a hitelezőkkel. Majd pedig leszögezi, hogy

az igazgatótanács a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a társaság üzletmenetének hosszabb távon történő gazdaságos továbbfolytatását nem látja megfelelően biztosítottnak, javasolja a jogutód nélküli megszüntetését.

Javaslatot tesznek továbbá a végelszámoló személyére is a cég felügyelő bizottságának egyik tagja személyében, akinek nettó 1 milliós havi fizetést is előirányoznak.

A cégvezetés a megszűnés okai között nem említi, hogy egy évtizedes per végén a Fővárosi Ítélőtábla tavasszal kimondta:

a Synergon ellopta az egyik korábbi partnere szoftverét, és azt beépítette, majd éveken át saját terméke részeként forgalmazta azt megsértve annak szerzői jogait.

A Synergon által sokszor szándékosan nyújtott bírósági eljárás tárgya egy vizsgáztató szoftver volt, amelyet a Phoenix és a Tannet nevű termékeibe beépített a cég, és nagy magyar piaci szereplőknek adott el. A jelenleg is folyamatban lévő kártérítési per vége akár több száz milliós fizetési kötelezettséget is róhat a részvénytársaságra.

A magyar informatika patinás cége felett az ősszel kezdtek gyülekezni a fekete felhők. Szeptember közepén jelentették be, hogy csődeljárási kérelmet adtak be a már említett Synergon Integrator Rendszerszolgáltató ellen. Az anyacég közleménye szerint a társaság likviditási problémái alapvetően a Futár-projekt kivitelezéséből eredtek.

Akkor még az hangoztatták, hogy a leányvállalat csődje a nagy Synergon napi működésére nincs közvetlen hatása, a cég november 22-én mégis azt jelentette be, hogy elhagyja a Budapesti Értéktőzsdét.

Rovatok