Index Vakbarát Hírportál

Kimentette Ukrajnát az IMF vezetése

2015. december 9., szerda 15:28

Átírja azt a szabályát a Nemzetközui Valutaalap, hogy nem adhat kölcsön olyan országnak, minek még tartozása van valaki felé, így Ukrajna akkor is kaphat IMF-hitelt, ha nem fizet Oroszországnak – írja az MTI. Mint arról korábban írtunk, az IMF-nél már gondolkodtak egy ideje, hogy át kellene írniuk a szabályaikat, mert az ukrán kormány kijelentette, hogy nem hajlandó kifizetni a Moszkva felé fennálló 3 milliárd dolláros tartozását, így viszont, ha nem kap hitelt az IMF-től, hamarosan akár csődbe is mehet az ország.

Amerikai idő szerint kedd este viszont az IMF szóvivője, Gerry Rice bejelentette, hogy valutaalap igazgatósága elfogadta a javaslatot, hogy átírják ezt a bizonyos szabályt, így a valutaalap tovább folyósíthatja a 17 milliárdos hitelkeret részleteit Ukrajnának.

A kellemetlen helyzet úgy alakult ki, hogy míg más országok hajlandóak voltak elengedni a velük szemben fennálló ukrán adósság egy részét, erre Oroszország nem volt hajlandó, Ukrajna pedig ezért fizetni nem votl hajlandó. Azt felajánlották az oroszok, hogy fizessen Ukrajna három éven keresztül, ne rögtön egyben, de cserébe azt kérte, hogy az EU , az Egyesült Államok vagy egy nemzetközi pénzintézet vállaljon kezességet. Ukrajnának december 20-ig kellene fizetnie. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szerdán közölte, hogy tíz nappal hajlandók kitolni a határidőt, de utána pert indítanak Kijev ellen.

Természetesen az orosz kormány nem örült nagyon az IMF döntésének, amivel szerintük a szervezet legalizálta, hogy Ukrajna megtagadja az Oroszország felé fennálló adósságának a ki-nem fizetését. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pedig azt mondta, szerinte az ukránok nem fognak fizetni, mert svindlerek, az IMF-et pedig, hanem reformálják meg sürgősen, elveszti a hitelét.

Rovatok