Index Vakbarát Hírportál

Mindenkit átvert az aranyhamisító

2015. december 9., szerda 14:49

Még jobban megszívták azok a bankok, amiknek az aranyhamisító Kézizálog Zrt. és vezetője, Bíró Péter tartozott – írja a Napi.hu. A cégről még nyáron írtuk meg, hogy nagyjából 21 milliárd forint kárt okozhatott bankoknak és magánszemélyeknek, akiknek kölcsönfedezetként hamis aranyrudakat és egyéb ékszereket adott. Bíró Péter cége tavasszal dőlt be, májusban pedig az MNB bevonta a működési engedélyét és felügyeleti biztos nevezett ki a Kézizálog Zrt. élére. A felügyeleti biztos „mennyiségi rovancsot” tartott a cég vagyonánál, vagyis megszámolta, hogy annyi ékszer és értéktárgy van-e, mint amit Bíró állít, majd az ékszerekből álló vagyont zárolták. 

Azt viszont egészen mostanáig nem lehetett tudni, hogy mennyit is ér pontosan a cég lefoglalt vagyona és a fedezetül adott arany, ahhoz ugyanis meg kellett volna becsülni a vagyon értékét, ami vagy 100 millió forintba került volna. A cég elleni nyomozást végző hatóságoknak egyszerűen nem volt ennyi pénzük, a bankok pedig, amiknek Bíró tartozik, sajnálták a pénzt. Végül mégis felfogadtak egy értékbecslőt, aki el is végezte a munkát, majd kiderítette, hogy 

a cég lefoglalt vagyonában lévő aranyrudak és ékszerek gyakorlatilag semmit sem érnek.

A vállalat széfjében elvileg aranyékszereknek és briliánsoknak kellett volna lenniük, ehelyett rézláncokat, gyűrűket és csiszolt üvegeket talált ott az értékbecslő. Ez a Napi.hu szerint azért is furcsa, mert a bankok, amiknek Bíró tartozott, korábban rendszeresen ellenőrizték, hogy megvannak-e, a és a rovancs alatt egy értékbecslő fel is ismerte a véletlenszerűen kiválasztott tárgyakat. Tehát valaha a vagyonban igazi, értékes ékszerek voltak, később viszont ezek trombitarézből álló aranyrudakra és üvegből csiszolt hamis gyémántokká váltak, ami úgy lehetséges, hogy vagy már a zárolás alatt kicserélték őket, vagy az értékbecslő, akinek az MNB megmutatta azokat, Bírónak is dolgozott (amiről van pletyka), és átvert mindenkit. 

Rovatok