Index Vakbarát Hírportál

Óriási biznisz van a láthatáron

2015. december 11., péntek 15:00

Részvénycserével összeolvadna az USA két legnagyobb vegyipari cége, a DuPont és a Dow Chemical, írja az MTI. A két cég részvényesei egyenlő arányban részesednének az új cégből.  

Ha jóváhagyná az amerikai versenyhivatal, akkor DowDuPont néven 130 milliárd dollár (37 ezer milliárd forint) piaci tőkeértékű cég jön létre. Bár az összehasonlítás kevésbé praktikus, de ez jóval nagyobb érték lenne, mint Magyarország teljes gazdaságának egyévi teljesítménye. 

Ha engedélyeznék az összeolvadást, akkor utána azonnal három önálló tőzsdén jegyzett vállalatra akarják feldarabolni a konszernt. Ez megkönnyítené a versenyhatósági hozzájárulás elnyerését és elősegítené a nagyobb nyereségtartalmú termékek előállítását, a termelés racionalizálását, mintegy 3 milliárd dollár költségmegtakarítással járna és "adózási szempontból rendkívül hatékony" lenne. A három önálló vállalat agrárkemikáliák, speciális vegyszerek és műanyagok előállítására szakosodna.

Ha megvalósul, akkor ez lesz a valaha volt legnagyobb iparági összeolvadás, és egyben a világ legnagyobb vegyipari cége is. Most épp egyébként még a német BASF a legnagyobb az iparágban.

Az utóbbi években mindkét amerikai monstrumot rosszul érintette, hogy az egyre olcsóbb élelmiszerárak mellett egyre kevesebb mezőgazdasági vegyi terméket vettek tőlük a fogyasztók.  

Rovatok