Index Vakbarát Hírportál

Villámgyorsan osztanak ki 16 milliárdot

2015. december 12., szombat 09:46

Két, összesen 16 milliárd forintnyi tőkealapra írt ki pályázatot az állami tulajdonú Eximbank. A pénzre alapkezelők pályázhatnak, aki megnyeri, arra használhatja fel, hogy cégekbe befektessen. A villámpályázat feltételei viszont szokatlanok: magántőkét nem kérnek, és nem hagytak túl sok időt a pályázóknak: november 30-án jelent meg a kiírás a holnapon, december 10-e volt a határidő, 11-én hirdettek volna eredményt.

Miután még a határidő előtt érdeklődtünk az Eximnél, hogy biztos elég lesz-e egy nap, hogy állami tulajdonú bankként 16 milliárd forint sorsáról felelősen döntsenek, megváltoztatták az eredményhirdetés dátumát, arra hivatkozva, hogy  

adminisztrációs hiba történt.

A dátumot így nyolc nappal elhalasztották. (Az eredeti határidővel kevesebb mint két hét alatt zavarták volna le az egész pályázatot kihirdetéstől eredményhirdetésig.)

Eximbank

Az export-import miatt Exim, egy száz százalékban állami tulajdonban álló bank, aminek az a feladata, hogy a magyar cégek külkereskedelmi értékesítését támogassa. A magyar állam tulajdonosi jogait a külgazdasági ügyekért felelős miniszter gyakorolja.

Honlapja szerint a bank export- és importügyletekre, valamint a külföldön megvalósuló magyar befektetésekre vonatkozóan jogosult végezni a törvényben meghatározott pénzügyi szolgáltatási és befektetési szolgáltatási tevékenységet.

Tíz év, 16 milliárd

Mindkét alap tíz éves futamidejű, az első célja olyan cégek finanszírozása, „amelyek a tőkebefektetésnek köszönhetően komoly növekedési pályára állíthatóak”. A második alap export célú, azaz fő célja olyan elsősorban hazai, exportra termelő vagy exportálni tervező cégek támogatása, akik külső tőkét vonnának be a fejlődéshez.  Az első alap tervezett jegyzett tőkéje 6, a másodiké 10 milliárd forint a kiírás szerint.

A kiírásban azonban több furcsaság van. A pályázat rendkívül rövid határideje és a kiírás egyes részletei miatt alig tudott valaki elindulni az alapkezelők közül. Akit kérdeztünk, mindenki tudott a kiírásról, és érezhetően képben volt a részletekről, de a legtöbben nem indultak.

Tartalmilag megfelelünk az előírásoknak, formailag nem.

Ki nyerheti a pályázatot?

Hogy a néhány pályázó közül ki lesz végül a befutó, egyelőre nem tudni, egy hét múlva derül csak ki, a kiírás feltételei miatt azonban mindenki találgat. Az általunk megkérdezett szereplők egyik legerősebb tippje a Gubicza Ágoston és Boris Mihály által vezetett GB&Partners, legalábbis ők biztosan megfelelnek a feltételnek.

Boris Mihály ügyvezető partner, az igazgatóság elnöke a cég honlapján elérhető adatok alapján „a Concorde Értékpapír Zrt.-nél betöltött különböző vezető tisztségei során számos hazai nagyvállalat tőzsdei bevezetését, illetve felvásárlási tranzakcióit irányította”.

A back office-kiírásnak is megfelelnek: a GB & Partnersnél Pulai Barbara pénzügyi és adminisztrációs igazgató „1997 óta dolgozik különböző back office, illetve értékpapír-elszámolási munkakörökben, a Dunainvestnél, az MKB Értékpapírnál, a Volksbanknál és az ING Banknál. A Takarék Alapkezelő Zrt. back office vezetőjeként töltött 7 évet, jelentős tapasztalatokat szerezve befektetési alapok jelentéstételi feladatainak ellátása, valamint szabályzat-rendszerek kialakítása és karbantartása területén.”

– mondta az Indexnek egy alapkezelő-tulajdonos, arra utalva, hogy betű szerint értelmezve a kiírás túlzottan leszűkíti a szóba jöhető pályázók körét, megfelelő tapasztalattal rendelkező cégeket is eleve kizárva.

A főbb kifogások:

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) elnöke, Zsembery Levente, aki egyben az X-Ventures Kockázati és Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója, azt mondta megkeresésünkre, az egyesület több tagjával beszélt, akik nem indulnak. Ő úgy fogalmazott, hogy "magasra húzták a szakmai elvárások színvonalát."

Exim: Minden jogszerű

Az Index kérdéseire adott válaszában az Eximbank, amellett, hogy az elbírálás határidejének elhalasztásáról tájékoztattak, leszögezték, hogy a kiírás jogszerűen történt meg.

„A pályázati anyagok benyújtására nyitva álló határidő tekintetében nincs jogszabályi előírás. Véleményünk szerint a pályázatra jelentkezők a versenyszférában működő piaci szereplők, ezt figyelembe véve elegendő az idő a felkészülésre, amennyiben megfelelő létszámú apparátus áll a Pályázó rendelkezésére. Ellenkező esetben az Eximbank súlyos kockázatot futna egy olyan Pályázóval, aki ezt a feltételt nem tudja humánerő kapacitással biztosítani″ – írták.

A nyilvános tőkepiaci tranzakciók-kitételre azt írták, a nemzetközi kockázati tőkealapok évente sok száz tőzsdei bevezetést bonyolítanak le, és a hazai vállalatok között is számos példa volt erre: „A létrehozandó alapok tervezett méretére, a várt egyes befektetések nagyságára, az alapok céljára tekintettel nagy a valószínűsége annak, hogy azok már növekedési fázisban lévő nemzetközi piacokra terjeszkedni képes hazai vállalatok tőkefinanszírozását is biztosítani fogják″.

Egy befektetési alap back office feladatainak ellátása, a nettó eszközérték számítása jelentős szakmai felkészültséget igénylő feladat. Tekintettel az alapok méretére, az egyes befektetések Exim által is tervezett nagyságára, a szakmai alkalmasság biztosítása indokolja a back office vezetőjével szemben támasztott előírást, tették hozzá.

Rovatok