Index Vakbarát Hírportál

Az új gyeddel is otthon maradnak a nők

2015. december 15., kedd 08:47

A gyermeknevelési ellátásra jogosult anyák háromnegyede a teljes folyósítási időszakot otthon, a gyermekével akarja eltölteni, vagyis a gyed extra bevezetése ellenére sem akar dolgozni a gyerek 3 éves kora előtt - írja az MTI a Magyar Nemzet keddi számára hivatkozva.

A lap a Központi Statisztikai Hivatal egy friss - 250 ezer nő megkérdezésén alapuló - kiadványának adatait idézi, melyek szerint ez a szemlélet legkevésbé a diplomás nőkre jellemző, akiknek karrierjét leginkább veszélyezteti a gyerekgondozással töltött hosszú távollét.

A korábban inaktívak, az alacsony iskolai végzettségűek, a minimálbért keresők azonban továbbra is a teljes ellátási időszak kihasználásában érdekeltek; a lap szerint ezen nem tudott változtatni az utóbbi évek családpolitikája.

Az adatok szerint 2014 utolsó negyedévében 257 ezren részesültek valamilyen gyermeknevelési ellátásban, közülük 234,3 ezren az ellátás igénybevétele mellett nem folytattak semmilyen kereső tevékenységet, vagyis a kisgyermekes szülők kevesebb mint egytizede dolgozott.

Rovatok