Több mint 18 százalékkal drágult a kristálycukor kilója június óta, és a világpiaci tendenciák alapján további áremelkedésre lehet számítani - mondta Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.
Míg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egy kiló kristálycukorért júniusban még 184 forintot kellett fizetni, addig novemberben már 218 forintot. Azért drágul itthon a cukor, mert Magyarország alapvetően importra szorul cukorból és édesítőszerekből. Márpedig az idén megfordult a cukor világpiacát 2009 óta jellemző túlkínálat, a kereslet a mostani, 2016. szeptember 30-ig tartó szezonban várhatóan 2,6 millió tonnával meghaladja a 170-180 millió tonnára tehető éves globális cukortermelést - mondta rá a Conclude vezérigazgatója. Ha viszont a kereslet nagyobb, mint kínálat, akkor az alapesetben mindig drágulást eredményez.
Az áremelkedést tompította, hogy a kereskedők a 2009-től felhalmozódott 25 millió tonnás többlet készletükből elégítették ki az igényeket. Idén augusztus közepe óta még így is több mint 20 százalékkal mentek feljebb a londoni tőzsdén a fehér cukor jegyzései, míg az amerikai nyerscukor-árak még ennél is jobban, mintegy 40 százalékkal emelkedtek.
A világ legnagyobb cukortermelő országában, Indiában az idén kisebb lett a termés az előző évihez képest, miután a kevésbé csapadékos monszun szezon miatt kevesebb cukornád termett. Még nagyobb, 3,4 millió tonnát elérő visszaesésre lehet számítani az Európai Unióban, aminek következtében a cukortermelés 46 éve nem látott alacsony szintű, 14,5 millió tonna lehet - magyarázta a Conclude vezérigazgatója.