Index Vakbarát Hírportál

Így irányította Csányi a háttérből a legnagyobb agrárcég felvásárlását

2015. december 22., kedd 21:38

2015 végére, egy kétéves folyamat végén hivatalosan is napvilágot látott, hogy Csányi Sándor vált a KITE Zrt. egyszemélyes tulajdonosává, és ezzel több mint 10 ezer termelő és 1-1,5 millió hektárnyi mezőgazdasági terület került az érdekeltségi körébe.

Hosszú cikket közölt az Agrárszektor.hu arról, hogy hogyan irányította a háttérből Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató a legnagyobb magyar agrárintegrátor cég, a nádudvari KITE Zrt. felvásárlását. A cikkben bemutatják, milyen taktikával vált rejtőzködő megbízóból tényleges tulajdonossá a milliárdos üzletember a hatalmas agrárgazdasági potenciállal bíró agrárvállalatban, miközben vetélytársát, Bige Lászlót (a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. szintén sokmilliárdos tulajdonosával, akit Csányi mögött a második leggazdagabb magyarnak tartanak) kiütötte a nyeregből.

2013 szeptemberében robbant bombaként a hír, hogy a Bige László tulajdonában lévő, műtrágyapiaci vezető szerepet betöltő Nitrogénművek Zrt. megvásárolja a KITE Zrt. meghatározó többségi részesedését. A Nitrogénművek a nádudvari céget főként azért akarta megszerezni, hogy segítségével fokozhassa terjeszkedését a hazai műtrágyapiacon, de kihasználta volna a vállalat egyéb integrátori tevékenységeit – a vetőmag-, a növényvédőszer-, a terményértékesítési, a gépkereskedelmi és a szaktanácsadási üzletágat.

Az államnak nem kellett

A KITE már régóta eladósorban volt. Az eseményeket koordináló, nyugdíjba vonulás előtt álló menedzsment a céget még az államnak is felkínálta, de kormányzati körökben nem mutatkozott kellő érdeklődés az üzletre. Ekkor lépett színre Bige, és úgy döntött, hogy megveszi a céget. Ez majdnem sikerült is, amikor hirtelen felbukkant Guba Sándor, aki addig a KITE dél-magyarországi regionális igazgatója volt, tulajdonrészt is birtokolt a nádudvari cégben, és 2013 őszére több tízmilliárd forintért felvásárolta a KITE-részvények zömét.

Ki állhat a háttérben

Guba a legnagyobb integrátori cég szinte kizárólagos tulajdonosa, majd elnöke lett. Bige László Guba Sándort strómannak nevezte, mert szerinte nem fordíthatott volna több tízmilliárd forintot a KITE felvásárlásra külső segítség nélkül.

Már akkor megindultak a találgatások arról, valójában ki állhat a háttérben. A legtöbben az ügylet mögött az OTP Bankot, illetve Csányi Sándort sejtették.

2013 novemberében bejelentették, hogy a KITE Zrt. stratégiai megállapodást kötött az OTP Bankkal, ezt akkor azzal indokolták, hogy az együttműködés erősödő pénzügyi hátteret, bővülő bel- és külpiaci üzleti lehetőségeket jelenthet a KITE és partnerei számára. 

2014 februárjában azt is közzétették, hogy az OTP Bank 46,69 százalékos közvett kisebbségi tulajdoni részesedést vásárolt a KITE Zrt.-ben. A bank az Inga Kettő Kft., az Összehangoló Kft., a Stabilizáló Kft. és a Bank Center No. 1. Kft. nevű cégeken keresztül vett részesedést a cégben Guba Sándor elnök-tulajdonostól. Ez már nagyrészt egyértelműsítette, hogy a KITE-felvásárlás mögött Csányi Sándor áll, bár a bankvezér személyesen továbbra sem jelent meg az üzletben.

Előállt

Csányi Sándor 2014 novemberében részt vett a KITE új logisztikai központjának felavatásán, amit Orbán Viktorral együtt adott át. Itt kemény szavak hangzottak el tőle: "Külön öröm, hogy sikerült a KITE tulajdonlását megóvni egy olyan vállalkozótól, aki bizonyos területen meglévő monopóliumát felhasználva útonállással, az ágazatban megtermelt jövedelem nagy részének kiszivattyúzásával, a partnerek közötti piaci kooperáció helyett (...) a valódi verseny megakadályozására, törvénytelen és egyoldalú szerződéses feltételek elérésére használja fel pozícióját, veszélyeztetve a teljes ágazat versenyképességét". Nevet nem említett, de cikk szerint egyértelmű, hogy Bige László ellen intézett kirohanást.

Idén nyáron három új agrárcég, az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. kérelmet nyújtott be a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH), amiben azt kérték, hogy önálló irányítást szerezhessenek a KITE-ben. Ennek érdekében átruházási és üzletrész-adásvételi szerződést kötöttek Guba Sándor többségi tulajdonossal. Mindhárom cég a bankvezér-üzletember tulajdonában van az Agrárszektor.hu szerint. A GVH október közepén hozta nyilvánosságra, hogy hozzájárul a három Csányi-cég tulajdonszerzéséhez.

Az OTP kiszállt, Csányi beszállt

Nem sokkal később, idén decemberben dacára a korábbi együttműködési megállapodásnak, kisebbségi részvényvásárlásnak és hitelkihelyezés-növelésnek az OTP Bank úgy döntött, kiszáll a KITE-ből és eladja részvényeit. Azt pedig, hogy ki a vevő, a pénzintézet erősítette meg. A vevői oldalon megint az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. jelent meg, amik a nádudvari cég többségi részesedést már az ősszel megszerezték. Így az év végére Csányi Sándor lényegében a KITE Zrt. egy személyes tulajdonosává vált - írja a cikk.

A cikk szerint Csányi azért nem vette meg a céget egyenes ágon, mert mikor a megszerzéséről döntött, már csak úgy férhetett a vállalathoz, ha talál egy olyan tulajdonost, aki élhet elővásárlási jogával, és ezt hajlandó is felvállalni. Így került a képbe az utolsó pillanatban Guba Sándor, aki aztán megvásárolt részvényeit szép csendben és fokozatosan eladta végső soron Csányi Sándornak.

A cég megszerzésével Csányi tovább erősítette agrárpiaci pozícióit és Bonafarm-csoportjával együtt a hazai agrárium legnagyobb magánszemély befektetőjévé lépett elő. Több mint 10 ezer termelő és 1-1,5 millió hektárnyi mezőgazdasági terület került az érdekeltségi körébe.

Rovatok