Index Vakbarát Hírportál

Másik állami bank is ad hitelt Vajnának

2015. december 22., kedd 07:42

Az Eximbankon kívül két hazai és két amerikai bank finanszírozza a TV2 megvételét, és a két hazai közül az egyik az állami tulajdonban lévő MKB. Ez így azt jelenti, hogy Andy Vajna két állami tulajdonú magyar banktól is kap hitelt a 18-19 milliárd forintra becsült csatorna megvételéhez – írja a Világgazdaság.

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Eximbank 6,72 milliárdos hitele, az MKB hitele és Vajna 2,5 milliárdos önrésze mellett van egy nem állami tulajdonban lévő magyar bank is a hitelezők között.

A lap cikke szerint az Eximbank hitele már biztos, hiszen a bank jelzálogjogát már bejegyezték a TV2-t megvásároló Magyar Broadcasting üzletrészére. Ugyanilyen kérelem viszont egyelőre nincs az MKB részéről a Magyar Broadcasting cégbírósági dokumentumaiban. Ez lehet, hogy azért van, mert még nem dőlt el, hogy az MKB milyen módon pénzeli a TV2 megvételét, tehát mondjuk hitelt ad, vagy bankgaranciát nyújt.

Múlt héten mi is beszámoltunk arról, hogy a Magyar Broadcasting 6,72 milliárd forint hitelt kapott az egyik állami pénzintézettől, a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó Magyar Export-Import Banktól. A szerződést november 27-én írták alá, két héttel azelőtt, hogy Szijjártó Péter miniszter „a leghatározottabban visszautasította" a vádat, miszerint az Eximbank „a kormányfőközeli oligarchák kifizetőhelye” lett.

A Pro7Sat.1 korábban úgy adta el Dedericknek és Simonnak a TV2-t, hogy engedélyezte a 4,8 milliárd forintos vételár kifizetésének elhalasztását 2016-ra, cserében elzálogosította a társaságot. Vajna állítólag ezt az összeget már összeszedte és letétbe helyezte.

Ezenfelül a P7S1 2014-ben mintegy 2,7 milliárdos, 2015-ben pedig 600 milliós működési hitellel segítette ki a tulajdonosokat. Ezeket a tartozásokat Vajna szintén a nevére vette, továbbá garanciát vállal a nagy amerikai stúdiók felé a TV2 harmincmillió dolláros filmcsomagjáért is.

Rovatok