Index Vakbarát Hírportál

Az OTP is nagyot szakíthat a csokkal

2016. január 5., kedd 11:01

A nagycsaládosokon és az ingatlanpiacon kívül a bankok is jól járnak az új csokkal, a legnagyobb nyertes az OTP lehet. Le Phuong Hai Thanh, a Concorde Értékpapír részvényelemzője szerint a csok a még mindig jelentős, 23 százalékos piaci részesedéssel rendelkező bank részvényárfolyamának akár 226 forintot is jelenthet részvényenként.

A program nagy valószínűséggel lökést fog adni az ingatlanpiacnak, emiatt a jelzáloghitelekre általánosan nőhet a kereslet, és nő a programban résztvevő családok hitelfelvétele is. A KSH korábbi évekre vonatkozó adatai szerint 217 ezer család rendelkezik három vagy több gyermekkel. A programra jogosult családok száma ennél jóval nagyobb is lehet, miután a három gyermekes vállalást 10 év alatt kell teljesíteni.

A tényleges hitelfelvevők számát korlátozhatja az építőipar kapacitása, miután az elmúlt évben nagyjából 7-8 ezer új lakás épült - ennek értéke a válság előtt 36-40 ezer darab volt. Kérdés, hogy a program hatása mikor jelentkezik, visszatér-e a válság előtti szintekre az új lakásépítések száma és meddig lehet jelentkezni a csokra. A Concorde várakozásai szerint 2016 második felében indulhat be érdemi hitelkihelyezés a bankoknál.

A volumen növekedése mellett a kamattámogatott hitelek kamatmarzs oldalról is támogathatják a hiteleket folyósító pénzintézeteket. Az ügyleti kamat (ami jelentősen eltérhet attól a 3 százaléktól, amit az ügyfél lát) nagy valószínűséggel meghaladja a piacon értékesített hitelek átlagos kamatszintjét, így az alacsony betéti kamatok mellett több kamatbevétel jelentkezik a hitelezőknél.

Rovatok