Index Vakbarát Hírportál

Nem mindegy, hogy építteti meg a házát

2016. január 11., hétfő 15:19

A 10+10 millió forint támogatás/hitel mellett még 5 millió forint adó-visszatérítés is járhat azoknak a három gyereket bevállaló családoknak, akik nem lakást vennének, hanem maguk építkeznének az állami pénzből. Ehhez viszont nem mindegy, hogy generálkivitelezővel építtet vagy maga bízza meg a különböző szakikat és milyen szerződéseket ír alá. Sőt, még az sem biztos, hogy megéri sorban állni az adó-visszatérítésért.

Az új adószabályok szerint az építési vállalkozók 27 helyett csak 5 százalékot kell adózzanak az építkezések után, aki pedig magának épít házat, annak ki kell fizetnie mindenre a 27 százalékot, viszont 5 millió forintig visszaigényelheti az áfát később. Azt viszont a Nemzetgazdasági Minisztérium eddig egy kicsit ködösen fogalmazta meg, hogy pontosan ki is minősül itt építkező magánembernek, vagyis ki és mikor igényelheti vissza az áfát.

A Portfolio megkérte az NGM-et, hogy pontosítsanak egy kicsit, a minisztérium válaszából pedig kiderült, hogy

Kedvezmény tehát mindenképpen jár, csak az egyik esetben a kivitelezőnek, a másikban az építtető tulajdonosnak. Kérdés, hogy megéri-e a különböző vállalkozókkal bíbelődni és visszaigényelni, mint egy vállalkozót megbízni az egésszel. Ha ezt választja az ember, akkor csak azzal kell vigyázni, hogy milyen szerződést köt a vevő és a kivitelező. A Portfolio szerint

Rovatok