Index Vakbarát Hírportál

KDNP-s terv: szingliadó és abortusztilalom

2016. január 14., csütörtök 14:23 | aznap frissítve

A szingliadó ötletének bedobásával egy kicsit lyukra futott a KDNP ifjúsági szervezete, és nagyon hamar elkezdték megtagadni, hogy ilyen ötletre vitaestet szerveztek volna. De úgy tűnik, még sok más ötlete van a párt holdudvarának arra, hogyan lehetne megállítania a népességfogyást.

A Hvg például belenézett egy, a KDNP-n belül terjedő cselekvési tervbe, amit Dr. Benda József hobbi népesedéskutató állított össze A szakadék szélén: cselekvési terv címmel.  Ebben sok elég bizarr, és nagyon is konkrét ötlet szerepel, amikből pár legalább olyan meredek, mint a szingliadó.

Amiről amúgy szintén szó van a dokumentumban, annak ellenére, hogy Benda korábban elhatárolódott ettől az ötlettől, amikor az IKSZ vitát akart rendezni róla. A másik nevén gyermektelenségi adónak nevezett sarcból a 30 év fölötti gyermektelen szinglik

sokgyermekes családokat támogathatnának vagy a befolyó pénzből a nők tömeges részmunkaidős foglalkoztatását lehetne fedezni, hogy legyen több idejük gyereket szülni.
 

Ez azért fontos motívum, mert Benda szerint a mai népesedési válság gyökere az, hogy az 50-es években tömegesen kezdtek el a nők dolgozni, így nem tudtak harmonikus kapcsolatot kialakítani a gyerekeikkel. Ezek a gyerekek azóta felnőttek, de mivel nem nevelték beléjük azt, hogy kell gyereket nevelni - ráadásul az iskolarendszer is inkább a versengést, mint az empátiát és a segítségnyújtást nevelte beléjük - ezért ők már nem is szülnek annyi gyereket.

Ezeket Benda nem a Cselekvési tervben, hanem a KDNP pártalapítványa által támogatott könyvében írta meg, aminek amolyan gyakorlati kiegészítése a párton belül most pörgő dokumentum

A Cselekvési terv szerint a szingliadón kívül úgy lehet elkerülni a népesedési katasztrófát, hogy

De mi ez a fixáció a 35-45 évesekkel? Benda szerint ez az utolsó nagy létszámú generáció, amelyik ráadásul lassan kicsúszik a gyerekcsinálásra alkalmas korból. Ha viszont ez a generáció nem termeli újra magát, akkor a náluk fiatalabban már hiába párzanak, mint a nyulak, akkor sem születik majd annyi gyerek, hogy megálljon a népességfogyás. Ezért mindenképpen ezt a korosztályt kell 

A kérdés az, hogy ezekkel a tervekkel mit akar kezdeni a KDNP, illetve hogy mennyi időnek kell eltelnie, hogy a többségében nonszensznek hangzó tervekből bevezetett közpolitika legyen, mint a vasárnapi zárva tartásból.

Update 20:21

Cikkünk megjelenése után a KDNP megtörte a témával kapcsolatos hallgatást, és eljuttatott egy közleményt a szerkesztőségünknek, amit a szöveg exkluzivitására való tekintettel betűpontosan közlünk:

"Miután sokan közölték velünk, hogy mit gondolunk a demográfiai helyzet kezeléséről, ideje, hogy mi is elmondjuk, valójában hogyan vélekedünk erről.

A kérdés felvetődésével kapcsolatban megjegyezzük:

Rovatok