Index Vakbarát Hírportál

Ellenőrinvázió jöhet jövőre a buszokon

2016. január 18., hétfő 15:33

Az elektronikus jegyrendszer bevezetése után az ellenőrök egy részét a metróból a felszínre küldik, tudta meg a Világgazdaság a BKK-tól. 2017-től így sokkal nagyobb valószínűséggel találkozhatunk majd ellenőrrel a buszokon, villamosokon. 

A jegyellenőrök és a biztonsági őrök életében, munkájában is változást hoz Budapesten az elektronikus jegyrendszer 2017-es bevezetése. A BKK felül fogja vizsgálni és szükség szerint racionalizálja a BKK-jegyellenőrök létszámát az elektronikus jegyrendszer bevezetését követően. Ez valószínűleg létszámleépítést jelent, ugyanakkor azt is, hogy fordulhat a kocka a BKK és a bliccelők macska-egér játékában. Jelenleg nem olyan komoly kihívás a bliccelés a felszíni járatokon, ha azonban jelentős mennyiségű ellenőrt átvezényelnek, akkor nagyobb lesz az ingyen utazás kockázata.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetését és a metróállomásokra tervezett beléptetőkapuk kiépítése után állomásonként várhatóan egy biztonsági őrre lesz majd szükség. Tehát a beléptetőkapuk kiépítése után is lesz emberi jelenlét metróállomásokon, csak kevesebb, és az ott dolgozók munkája változik.

2013-ban 295 ezer, 2014-ben 363 ezer esetben pótdíjaztak bliccelésért. Az ebből származó bevétel 2013-ban 660 millió forintot tett ki, 2014-ben pedig meghaladta az egymilliárd forintot. Tavaly 48 929 helyszíni pótdíjazás történt, a beszedett pénz mennyisége az egy évvel korábbihoz hasonló nagyságrendű lehetett a BKK szerint. 

Rovatok