Index Vakbarát Hírportál

A szomszédban mindenhol nőnek a fizetések, csak Magyarországon nem

2016. január 21., csütörtök 15:29

Eléggé megdrágult a munkaerő az elmúlt tíz évben a közép-kelet-európai országokban, de a befektetőknek még így is elég olcsó, állapítja meg a JP Morgan a Portfolio.hu által idézett elemzésében.

De nem minden régiós országban volt nagy a drágulás, és ebből a szempontból Magyarország van például a leginkább lemaradva. A munkaköltség szintje csak nálunk alacsonyabb a 2008-as értékénél.

Az EU-hoz később csatlakozott tagállamokban az egy munkaórára jutó munkaerőköltség az iparban és a szolgáltató szektorban is gyorsan emelkedett. Szlovákiában a legdrágább a munkaerő, utána következik Csehország, Lengyelország, majd Magyarország, a balti államok és végül Románia és Bulgária.

Hosszabb távon vizsgálva azt is láthatjuk, hogy Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában az euróövezethez képest mért relatív munkaerőköltség több mint duplájára nőtt 2004 óta, míg legfeltűnőbben Magyarország maradt el a bérköltségek emelkedésében.

A munkaerőköltséggel kiigazított termelékenységi mutató egyébként nagyjából 2,2-szer akkora a közép-kelet-európai országokban, mint amit az eurózónában, vagyis ugyanannyi bérráfordításból jóval többet termelünk, mint Nyugat-Európában.

Rovatok