Index Vakbarát Hírportál

850 kínai sikkasztót vadásztak le a hatóságok

2016. január 27., szerda 16:20

Tavaly több mint 850, gazdasági bűncselekményekkel, főként sikkasztással gyanúsított kínait vittek haza a kínai hatóságok 66 országból - közölte szerdán a kínai Közbiztonsági Minisztérium. A kínai kormány tavaly áprilisban indította a 2015-ös, "Rókavadászat" nevű kampányát, amivel az igazságszolgáltatás elől külföldre menekült volt hivatalnokokat, tisztségviselőket és üzletembereket igyekeztek elkapni.

A közzétett adatokból az derült ki, hogy

A tárca nem közölte, hogy összesen hány embert keresnek, de vélhetően hosszú a lista.

Hogy hány embert kereshetnek a kínaiak, arra a washingtoni székhelyű Globális Pénzügyi Integrációs Csoportnak sincs becslése, arra viszont van, hogy 2002 és 2011 között 1,08 ezer milliárd dollár értékű pénz áramlott ki illegálisan Kínából.

Kínának nincs kiadatási egyezménye több nyugati országgal, köztük az Egyesült Államokkal és Kanadával, a gazdasági bűnözők legkedveltebb célországaival. Korábbi hírek arról szóltak, hogy Peking olyan megállapodást szeretne kötni Washingtonnal, amely lehetővé tenné a korrupt köztisztviselők oda menekített vagyonának visszaszerzését is.

Kínának Magyarországgal sincs kiadatási egyezménye, bár azt nem tudni, mennyire szeretnének menekülő kínai sikkasztók nálunk bujdokolni.

Rovatok