Index Vakbarát Hírportál

Adókedvezményt kap, aki támogatja a budapesti olimpiát

2016. február 10., szerda 08:38

Adókedvezményt kap az a vállalkozás, amelyik támogatja az olimpiai pályázatot lebonyolító céget - erről szól Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden beadott törvényjavaslata.

A javaslat szerint az olimpiai pályázat előkészítését szponzoráló cégek ugyanolyan adóelőnyben részesülnének, mint azok, akik most előadó-művészeti szervezeteket, filmalkotásokat, illetve a látvány-csapatsportokat támogatnak.

A társasági és az osztalékadóról, valamint a sportról szóló törvényt módosító javaslat kimondja: a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság közös tulajdonában lévő nonprofit cég legfeljebb 19 milliárd forinthoz juthat az idén és jövőre a cégek adókedvezményben részesülő támogatásából.

Ez a gyakorlatban olyan, mint ha újabb adóforintokat ölnének a budapesti olimpia előkészítésébe, a tao-támogatással ugyanis a költségvetés egyébként befizetendő adóról mond le. Ha a főváros és a MOB közös cégéhez így befolyó pénzből esetleg maradna jövő év végén, azt be kell fizetnie a központi költségvetésbe.

Kell is pénz, ha olimpiát akar a kormány, már maga a pályázat és annak előkészítése is jelentős  összegeket  emészt fel, a megvalósítás pedig közel 800 milliárdos fejlesztést igényelhet.

Orbán Viktor szerint az olimpia megrendezése "össznemzeti ügy", de népszavazás inkább nem lesz róla. Az Ipsos legutóbbi felmérése szerint egyébként a magyarok hatvan százaléka örülne a budapesti olimpiának.

Rovatok