Index Vakbarát Hírportál

Négymilliós bírság a Groupama Biztosítónak

2016. február 18., csütörtök 10:39

Az MNB négymillió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Groupama Biztosítót csütörtökön a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt. A biztosító a díjnemfizetés miatt törölt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseknél rossz dátumot közölt az érintett ügyfelekkel.

A Magyar Nemzeti Bank megállapította, hogy a biztosító 2013 októberétől kezdődően egy negyedévet meghaladó időszakon át négyezernél is több fogyasztót félretájékoztatott a kgfb-szerződések megszűnéséről szóló törlésértesítő levelekben. A Groupama Biztosító a díjnemfizetés miatt törölt szerződéseknél az érintett ügyfeleknek adott tájékoztatás során nem az adott kgfb-szerződés megszűnésének tényleges dátumát, hanem több nappal későbbi időpontot közölt.

A törlésértesítő levelekben nyújtott tájékoztatás befolyásolhatta a fogyasztók új biztosítási szerződés megkötésére irányuló ügyleti döntését, ők ugyanis nem rendelkezhettek valós információval a szerződés tényleges megszűnésének időpontjáról. Az MNB ezért 4 millió forint összegű fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a biztosítóra.

Az MNB a bírság kiszabása során értékelte, hogy a biztosító a jogsértést a korábbi években valósította meg, ugyanakkor a jogsértés jellege miatt, és hogy megelőzzék a hasonló eseteket, mégis a szankció mellett döntöttek.

Súlyosbító körülmény volt, hogy a gyakorlat viszonylag sok fogyasztót érintett. Az viszont enyhítő, hogy a Groupama Biztosító minden olyan ügyfele számára, akik a kgfb-szerződés megszüntetéséről szóló levél kézhezvételét követő 14 napon belül újrakötötték e szerződésüket a, jóváírja a szerződés megszűnése az újrakötés közötti időszakra vonatkozó fedezetlenségi díj összegét. 

A kgfb-szerződés megszűnése minden, a közúti közlekedésben részt vevő ügyfelet érintő jelentős hátránnyal járhat, így a fogyasztó köteles folyamatosan fenntartani a biztosítási jogviszonyt. Emiatt a szerződés megszűnésének időpontjára vonatkozó pontos tájékoztatás mind a fogyasztó, mind a közlekedésben részt vevő más személyek elemi érdeke.

Rovatok