Index Vakbarát Hírportál

1,8 millió embert bocsátanak el Kínában

2016. február 29., hétfő 09:41

Kínában a szén- és acélipari ágazat belátható időn belül várhatóan 1,8 millió dolgozójától lesz kénytelen megválni - közölte a emberi erőforrások és társadalombiztosítás minisztériumának vezetője. Jin Vej-min miniszter hétfői sajtóértekezletén azt mondta, hogy az intézkedéssel a túltermelő iparágak teljesítményét akarják kicsit visszafogni.

A bányászat területéről 1,3 millió embernek kell majd új munkát találnia, további nagyjából 500 ezer fog távozni az acélipari vállalatoktól. Múlt heti közlés szerint a kínai kormány az elbocsátottak kárpótlására 100 milliárd jüant (15,3 milliárd dollár) szán két év alatt.

Pekingben korábban azt is közölték, hogy a következő 3-5 évben körülbelül 500 millió tonna kapacitással kívánják csökkenteni a széntermelést, miközben új projekteket nem engedélyeznének. A miniszteri tájékoztatón elhangzott, 2013-tól évente több mint 13 millió új munkahelyet teremtettek a városi lakosság körében, 2015-ben ez a szám 13,12 millió volt, 0,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A regisztrált városi munkanélküliség hivatalos adatok szerint tavaly év végén 4,05 százalékos volt Kínában, de mivel a kínai statisztikák megbízhatósága erősen kétséges, lehet hogy ennél jóval többen voltak munkanélküliek. A kínai gazdaságrólittírtunk bővebben nemrég.

Rovatok