Index Vakbarát Hírportál

Az italautomatákat is bekötik a NAV-hoz

2016. február 29., hétfő 08:28

Annyiba kerülhet az italautomaták adóhatósághoz való bekötése, mint egy használt kólaautomata, így ha az állam nem támogatja meg az automatások online kasszáit, az akár az iparág végét is jelentheti, panaszkodott az ágazat szövetségének elnöke a Magyar Nemzetben.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese korábban elmondta, kiterjesztik az online pénztárgépek rendszerét, és 30–50 ezer új kasszát állítanak be, konkrétumként az étel- és italautomatákat említette.

A Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség elnöke, Szöllősi Balázs szerint 100-150 ezer forintba kerülhet az új rendszer bekötése, ez éppen annyi, mint egy használt gép beszerzése Olaszországból. Egy ilyen szerkezetbe átlagosan 50-60 ezer forintot dobnak havonta, ez körülbelül 10 ezer forintos hasznot jelent. "Ha nem kapunk állami támogatást, a 150 ezer forintos költség az iparág végét is jelentheti" - mondta Szöllősi Balázs.

A kormány állítólag két lépcsőben rendelné el az online kasszák további bevezetését. Az első körbe – szeptemberi bevezetéssel, egy hónapos próbaidővel és októberi élesedéssel – azok a szolgáltatók tartoznának, akik a ma szabványos online gépeket is használni tudnák. A második határidő azokra vonatkozna, amelyeknél fejlesztésre van szükség, például a taxisok.

Rovatok