Index Vakbarát Hírportál

Eltolnák egy évvel a nagy cégkisöprést

2016. február 29., hétfő 10:23

A két éve hatályba lépett polgári törvénykönyvnek meg kell feleltetni a cégek alapító okiratait, és némely egyéb feltételhez is igazodniuk kell. Az egyik legkomolyabb változás azonban most március 15-ig zajlott volna, nevezetesen, hogy a kft-k kötelező minimális törzstőkéjének már nem lett volna elég félmillió forint, hanem csak három millió. 

Azaz akiknek eddig hárommilliónál kisebb törzstőkéjű kft-jük volt, azoknak még pluszpénzt kellett volna betenni a cégbe, hogy március 15-e után is működhessenek. Most azonban egy frissen beadott kormánypárti módosító javaslat alapján mégis kitolnák a határidőt egy évvel, 2017. március 15-ig.

Főleg a kényszervállalkozásokat és a kamucégeket szűrte volna ki rendelkezés, de a nem túl gazdag kft-knél is okozhatott volna némi gondot változtatás. Több tízezres nagyságrendben lehetnek ilyenek, a Fővárosi Törvényszék szerint csak Budapesten még nagyjából 40 ezer kft-nek kellett volna törzstőkét emelni. Nagyjából 50 ezer pedig meg is tette, abban a hiszemben, hogy tényleg lejár a határidő.

Akik nem feleltek volna meg, azok először pénzbírságot kaptak volna, aztán végül megszüntették volna ezeket a cégeket. Ha pedig kényszertörlés alá kerül egy cég, az nem csak cégeket, hanem a törvényes képviselőiket is sújtja. Azaz például aki tartozást maga után hagyó kényszertörléssel megszűnt cégben volt vezető tisztségviselő vagy többségi tulajdonos, azt öt évre eltiltják a cégvezetéstől vagy gazdasági társaságban való többségi tulajdonszerzéstől, egyszemélyes társaság alapításától.

A tartozások megúszása mellett részben a fentiek elől való menekülés miatt jött létre az egész cégtemetős iparág Magyarországon.

Rovatok