Index Vakbarát Hírportál

Öt ábra arról, hogy mi történik a lakáspiacon

2016. február 29., hétfő 22:04

Nagyon beindult tavaly a magyar lakáspiac, az FHB lakásárindexe szerint 2015 harmadik negyedévében átlagosan 14 százalékkal lettek drágábbak a lakások, mint egy évvel korábban voltak. Ezzel a magyar piacon több mint 10 éve nem látott ütemben emelkednek a lakások árai. 

Az árak Budapesten emelkedtek a leginkább, de a nyugat-magyarországi nagyvárosokban is nagyon pörgött tavaly a piac. A nagyobb városok többségében 10-20 százalékkal emelkedtek az árak. Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Kaposváron viszont elmaradt az ekkora növekedés, Salgótarjánban és Hódmezővásárhelyen pedig még olcsóbbak is lettek a lakások tavaly. 

A falvakban, ahol alacsonyabbak voltak a lakásárak, a városoknál mérsékeltebb áremelkedésre került sor. A községek egyelőre nehezen tudják tartani a lépést a nagyobb településekkel. Különösen igaz ez a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl községeire. Az Észak-Alföld, Észak-Magyarország és Közép-Dunántúl kistelepüléseinél ugyan magasabb árváltozást mutat az árindex, de ezekben a régiókban ezt nagyrészt a NAV adatszolgáltatásának változása okozta, a valós növekedés ezért alacsonyabb. 

Tavaly újra erősödni kezdett a lakáscélú hitelek utáni kereslet is, főleg az alacsony kamatkörnyezet miatt. Tavaly nemcsak hogy többen vettek föl lakáshitelt, mint az elmúlt években bármikor, de nagyobb hiteleket is hajlandóak voltak bevállalni: az év harmadik negyedévétől kezdődően az új hitelek összértéke rendre meghaladja a havi 30 milliárd forintot

A forgalom erősödését tavaly a befektetők hajtották. Különösen Budapesten akarnak sokan befektetésnek lakást veni, a Duna House januári forgalmának a felét az ilyen vásárlók tették ki. A befektetők között egyre több az is, aki Airbnb-nek akarják kiadni ezeket a lakásokat. Míg 3-4 évvel ezelőtt csak 500 ilyen lakás volt,

tavaly már 5000 budapesti lakást regisztráltak az Airbnb honlapján.

Várhatóan egyre több befektetőt vonz majd az, hogy rövid távú lakáskiadásra vegyen lakást, ezért ez a trend még jobban hajtja majd a keresletet. 

Az is hajtja az árak emelkedését, hogy a kínálat is elég rugalmatlan volt. A lakásfejlesztők kivártak, és a piac élénkülésén kívül az új lakás áfa-csökkentésben is bízva tovább halasztották építési terveiket. Ez viszont az FHB szerint 2016-ban megváltozik majd és megint elkezdenek majd új lakásokat építeni. Ez azon is látszik, hogy bár kevés lakás épült tavaly, 30 százalékkal több építésii engedélyt kértek az elmúlt évben, mint 2014-ben.

Rovatok