Index Vakbarát Hírportál

A LinkedIn-vezér a dolgozóinak adta sokmilliós bónuszát

2016. március 4., péntek 10:32

Jeff Weiner, a LinkedIn nevű szakmai közösségi oldalt működtető cég vezetője úgy döntött, 14 millió dolláros (közel 4 milliárd forintos) éves részvénybónuszát szétosztja alkalmazottai között, írta meg a Re/code magazin. A nagylelkű ajánlatra jó oka volt Weinernek, a LinkedIn részvényei ugyanis mostanában meredeken zuhantak, ami sok alkalmazottat elbizonytalaníthatott a vállalat iránti elkötelezettségben. 

A LinkedInnek mostanában sok problémája akadt a nála jobban teljesítő szilícium-völgyi cégekkel, amelyek elszipkázták az alkalmazottjait. A jelenséget tovább súlyosbíthatja, hogy a múlt hónapban napvilágot látott jelentésük a vártnál rosszabb bevételeket mutatott, aminek hírére a részvényárfolyam 43 százalékot esett egyik napról a másikra. Weiner döntésének értelmében a 14 millió dolláros részvénycsomag most a dolgozókra száll, ezzel sikerülhet megelőzni, hogy az alkalmazottak tömegével kezdjék elhagyni a (talán) süllyedő hajót. 

A módszert nem a LinkedIn találta fel: a Twitter-vezér Jack Dorsey is felajánlotta a részvénybónuszának harmadát - ami az ő esetében 200 millió dollár volt -  a dolgozóknak az októberi árfolyamesés után. Az adakozó hangulatú techcég-vezetők persze nem a saját szájuktól vonják el a falatot az ehhez hasonló "moráljavító" intézkedésekkel: Weinernek például már így is több tízmillió dollár értékű vállalati részvénye van, vagyis anyagilag nem igazán fogja megérezni a mostani húzását.

Rovatok