Index Vakbarát Hírportál

Mészáros Lőrinc disznóit eszik majd Chilében

2016. március 4., péntek 10:46 | aznap frissítve

Négy hazai cég, köztük a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Bakony Hús Kft. kap lehetőséget arra, hogy sertéshúst szállítson Chilébe - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az Agrárszektorral. A másik három vállalkozás a kiskunfélegyházi székhelyű, de olasz érdekeltségű Hungary Meat Kft., a szintén olasz kaposvári Kométa 99 Zrt. és a magyar magánszemélyek tulajdonában álló Dunakeszi Hűtőház Kft.

A kiszállításokra azután nyílhat mód, hogy a tárca és a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság tavaly év végén lezárta Chilével a sertéshús-engedélyezésről folytatott tárgyalásokat. A minisztérium közleménye szerint az érdeklődő magyar cégek kérhették regisztrációjukat a chilei hatóságnál, és a sikeres regisztráció nyomán egyelőre az fenti üzemek indíthatják meg exportjukat Dél-Amerikába.

A lehetőséget Mészáros Lőrinc is megragadta, aki a Bakony Hús Kft.-vel pályázott sikeresen. A felcsúti polgármester tulajdonában álló Búzakalász – amely nagyüzemi sertéstartással is foglalkozik – 2012-ben vásárolta meg a Veszprém-Szabadságpusztán fekvő húsüzemet, amely a Bakony Hús Kft. feldolgozási tevékenységét végzi.

A chilei exportlehetőséggel újabb nemzetközi piac nyílik meg a jó minőségű magyar sertéshús előtt a minisztérium közleménye szerint - ez részben válasz lehet arra is, mit fogunk csinálni azzal a rengeteg disznóhússal, amit a kormány Magyarországon szeretne megtermeltetni. A magyar vállalatok egyébként nem csak sertéshús, hanem tej- és tejtermékek, illetve baromfihús és húskészítmények exportszándékát is jelezték a chilei hatóságnak.

Rovatok