Index Vakbarát Hírportál

A Trump-kockázatot még nem árazta be a világ

2016. március 7., hétfő 08:16 | aznap frissítve

A befektetők még nem számolták ki, milyen kockázatot jelent nekik az, hogy Donald Trump ingatlanmágnás, a republikánus párt legesélyesebb jelöltje személyében immáron az USA-ban is jelentős befolyásra tett szert egy kiszámíthatatlan, populista politikus - figyelmeztetett Mohamed El-Erian befektetési "guru", az Allianz biztosító vezető tanácsadója a CNBC-nek adott interjújában.

Nem is republikánus, nem is demokrata

A hagyományos politikai elittel szembeforduló hangulat mutatkozik meg abban, hogy a párton kívüli Donald Trump ingatlanmágnás az amerikai republikánusok legesélyesebb elnökjelöltjévé válhatott.

Emellett a brit munkáspárt baloldali fordulata és a bevándorlóellenes UKIP megerősödése is ezt a tendenciát mutatja. Ez nem kis részben járult hozzá ahhoz, hogy a konzervatív londoni kormány népszavazást írt ki Nagy-Britannia függetlenné válásáról - idézi az elemzőt a napi.hu.

Hogy lehet ez?

A nem tradicionális, elitellenes pártok megerősödése - ami egyébként Spanyolországtól Németországon és Franciaországon át Hollandiáig szinte minden Európai országban megfigyelhető - növeli a piaci bizonytalanságot - fejtegette El-Erian. Ez egy új jelenség, amelyet az amerikai piacok még nem áraztak be. Szerinte ez a helyzet előbb-utóbb egy politikai kockázati prémiummal meg fogja emelni az árakat.

A befektetési szakértő szerint a piaci szereplők azért késlekednek ezzel a változtatással mert nehézséget okoz nekik a Trump-jelenség értelmezése. 

Nagyon nehéz kiszámítani annak hatását, hogy az amerikai elnökválasztáson esélyes lehet-e egy olyan jelölt, aki végső soron egyik párthoz sem tartozik.

(Borítókép: Donald Trump a floridai kampánykörútja egyik állomásán, Orlandóban mond beszédet, 2016. március 5-én. Fotó:  REUTERS/Kevin Kolczynski)

Rovatok