Index Vakbarát Hírportál

Emmi: 1,6 milliárdos támogatást kérünk vissza az ORÖ-től

2016. március 8., kedd 19:53

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) keddtől szabálytalanságok gyanúja miatt eláll az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) a Híd a munka világába projektről kötött szerződéstől, a kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket. Az Emmi keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: több szabálytalansági gyanúbejelentést tettek az ORÖ felzárkózási projektje miatt,

amelyek együttesen majdnem az önkormányzatra eső teljes támogatási összeget, több mint 1,6 milliárd forintot érintenek.

Kedden az Index írta meg, hogy a minisztérium hamarosan értesítheti a szerződésbontásról a szervezet vezetését is. Azt még nem tudni, hogy honnan lesz pénz visszafizetni a támogatást. A tárca közölte, a vizsgálatok alapján megállapítható: a projekt során létrehozott foglalkoztatási szövetkezet nem alkalmas arra, hogy ellássa a támogatási szerződésben meghatározott tevékenységet, ezért az Emmi - a folyamatban lévő vizsgálatok és szabálytalansági eljárások lefolytatása mellett - eláll a szerződéstől.

Korábban már írtunk arról, hogy az átvilágítás során megállapították, hogy a TÁMOP-os keretből összesen 560 millió forintért vásárolt hét épület valójában alkalmatlan arra, hogy ott regionális foglalkoztatási irodák működhessenek. A „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet hónapokon át halogatta az uniós támogatások záró elszámolásának leadását – mint kiderült, azért, mert a dokumentáció nagy részét egy adóvizsgálat során már tavaly nyáron lefoglalta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az Index információi szerint az Emmi záró vizsgálata azt állapította meg, hogy a projektben, amelyben a Türr István Képző és Kutató Intézet is közreműködött, az országos önkormányzat semmit nem teljesített a tervekből, ezért a szervezetre eső teljes támogatási összeget vissza kell majd fizetni. A pénzek elköltése kapcsán nemcsak NAV-vizsgálat, hanem rendőrségi nyomozás is folyik. Egyelőre azonban egyetlen eljárás sem foglalkozik  az ORÖ-t a kérdéses időszakban vezető Farkas Flórián személyes felelősségével. Farkasról kedden írtuk meg, hogy állítása ellenére nincs érettségije sem.

A lefolytatott vizsgálatok összegzése megállapította, hogy a projekt során létrehozott foglalkoztatási szövetkezet egyáltalán nem alkalmas a támogatási szerződésben meghatározott tevékenység ellátására. A helyszíni ellenőrzések eredményeként a folyamatban lévő vizsgálatsorozat mellett további szabálytalansági gyanúk kivizsgálása is megkezdődött. Az eljárásnak jelenleg több mint húsz gyanúpontja van.

Rovatok