Index Vakbarát Hírportál

Hibákat talált a BKK működésében a számvevőszék

2016. március 10., csütörtök 11:58 | aznap frissítve

Az Állami Számvevőszék szerint a Budapesti Közlekedési Központot hatástanulmányok készítése nélkül, működése közben, "folyamatában alakították ki", írja az MTI. A fővárosi közösségi közlekedés ellenőrzéséről készült ÁSZ-jelentést bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a feltárt problémák miatt megkezdik az érintett társaságok további ellenőrzésének előkészítését.

Az ÁSZ megállapításai szerint a BKK gazdálkodásának szabályozottsága, vagyongazdálkodási tevékenysége és a közfeladat ellátását szolgáló vagyon nyilvántartása összességében szabályszerű volt, ám hiányosságokat találtak a pótdíjakkal kapcsolatban. Közölték: a 2010-es 4 milliárdról 2014 végére 19,4 milliárd forintra nőtt a pótdíjkövetelés, s ennek csupán öt százalékát sikerült beszedni.

Azt is megállapították, hogy az új konstrukció ellenére nem sikerült rendszerszinten megoldani a BKV eladósodottságát, bár az ellenőrzési időszak lezárulta után "komoly további kormányzati támogatással szinte lenullázták a hosszú lejáratú hiteleiket". Az ÁSZ szerint a BKV fejlesztéseinek, azok pótlásainak elmaradása, a járműpark és az infrastruktúra elhasználtsága az ellenőrzött időszakban egyes területeken már szinte a közlekedés biztonságát veszélyeztette, a használhatósági fok javulása 2014-ben, a 4-es metró üzembe helyezésével jelentkezett.

A debreceni és a miskolci városi közlekedési társaság utóellenőrzése során azt tapasztalták, hogy a cégek a korábbi vizsgálatot követően kidolgozott intézkedési tervben foglaltakat határidőre elvégezték, ugyanakkor a szegedi cég a feladatok döntő hányadát, a budapesti azok többségét hajtotta végre. Az ÁSZ 2011-től ellenőrizheti az önkormányzati cégeket, a most utóellenőrzésen vizsgált négy vállalat pedig a közlekedési társaságok első körös vizsgálatának volt részese.

Rovatok