Index Vakbarát Hírportál

Nullára csökkentette az alapkamatot az Európai Központi Bank

2016. március 10., csütörtök 14:24 | aznap frissítve

Az Európai Központi Bank (EKB) 0,05 százalékról 0 százalékra csökkentette irányadó kamatát csütörtöki kamatdöntő ülésén, írja az MTI.

Az is eldőlt, hogy a tavaly márciusban beindított havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját áprilistól kezdve 20 milliárd euróval havi 80 milliárd euróra bővítik, valamint március 16-tól mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosul a az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre felszámított büntetőkamatot. 

A nullás alapkamat közvetlen előzménye a múlt heti defláció, és a beruházási kedv növekedését várják tőle. A még mindig bóvli kategóriában vesztegelő Magyarországnak jó hír a döntés, mert alacsonyabb kamatlábak mellett a kockázatosabb országokban is bátrabbá válhatnak a befektetők. 

Közben Nagy Márton jegybankalelnök csütörtökön a Figyelő konferenciáján arról beszélt, hogy Magyar Nemzeti Bank minden rendelkezésre álló eszközt kész bevetni az 3 százalékos inflációs cél elérése érdekében, ezért ugyanarra készül, mint az EKB, vagyis tovább csökkenti a forint alapkamatát. 

"A monetáris tanács kész minden eszközt felhasználni az inflációs cél elérése érdekében" - mondta. A Reuters megjegyzi, hogy a régió néhány központi bankja a monetáris lazítás terén várhatóan versenybe száll az Európai Központi Bankkal, mert nem akarják, hogy valutáik erősödése rontsa versenyképességüket fő piacukon, az euróövezetben.

Amikor még csak az EKB-döntés született meg, a forint rövid ideig erősödött, de Nagy bejelentése után ismét gyengülni kezdett az euróval szemben. Az euró is elindult lefelé a dollárhoz képest Mario Draghi EKB-elnök beszéde közben, majd kicsivel később visszakapaszkodott, vagyis még nem kristályosodott ki, hogyan reagál a piac az új helyzetre. 

Rovatok