Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták a legrosszabb helyzetben lévő adósokat

2016. március 11., péntek 13:19

Az MNB mostanra felmérte, hogy nagyjából hogy néz ki a bedőlt, vagy legalábbis súlyos csúszásokban lévő jelzáloghitelesek összetétele. A Nem fizető lakossági hitelesek nagyjából kétharmadára ugyanis az MNB ajánlásokat adna majd ki, írja a Portfolio.

A végtörlesztés és egyéb komoly vagy kevésbé komoly kötelező banki kedvezményekkel végrehajtott adósmentések után még mindig maradt 130 ezer nem teljesítő adós. Akiknél a kormány nem engedheti meg magának, hogy az utcára kerüljenek.

Az adósok egyébként:

A jegybanki ajánlások az "alacsony fizetési hajlandóságú" és az "átstrukturálható" kategóriájú 80 ezer körüli adósra újabb feltételeket szabnak majd. A bankoknak majd személyesen kell felkerestetniük az ügyfelet egy megbízott ügynökkel vagy alkalmazottal. Ott meg kell próbálniuk 3 hónap alatt valami megállapodásra jutniuk, legalább két megoldási javaslatot kínálva, ahol az egyiknél biztosan megtarthatja az ügyfél az ingatlanját. Az adósnak pedig például csak néhány alkalommal lehet visszautasítani a bank kapcsolatfelvételi kísérletét, emellett a megállapodás után nem lehet 30 napnál hosszabb fizetési késése. 

  

Rovatok