A Magyar Pékszövetség becslései szerint 90 millió kakaós csigát fogyasztunk évente. Mindez azért aktuális, mert a szövetség indított egy pályázatot a Legjobb Kakaós Csiga címért. Így, csupa nagybetűvel.
A szakmai zsűri pedig hagyományos kategóriában a püspökladányi Kiscipó Kft.-t díjazta az első hellyel, a legkreatívabbnak pedig a fehér csokiba mártott naranccsal, aszalt szilvával és marcipánnal díszített sokorópátkai Pedro Pékség csigája bizonyult - közölte a szövetség.
"Azért készítettük el a legjobb kakaós csiga pályázatot, mert ezzel szerettük volna felhívni a figyelmet a jó minőségű hazai péktermékekre, illetve azokra a magyar pékekre, akik minden nap hajnalban kelnek, hogy friss pékáru kerülhessen reggel az asztalunkra" – ismertette Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a pályázat célját.
A Magyar Pékszövetség becslései szerint évente 860 000 tonna kenyeret és péksüteményt sütnek a hazai pékségek, kakaós csigából pedig mintegy 90 millió darabot vásárolunk.
"Az igazán jó minőségű kakaós csiga kézzel készül leveles tésztából, szellősen levegős, de nem hullik darabokra, és igazi holland kakaóporral töltik meg” – adta meg a választ Ilonka Boldizsár, a Világ Pékszövetség alelnöke.