Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevesebbet bírságol a GVH

2016. március 18., péntek 07:47

Az elmúlt két évben csökkent a GVH által kiszabott bírságok értéke, írja a Világgazdaság. Tavaly több mint ötmilliárdnyi bírságot szórtak ki, két éve pedig 7,1 milliárdot. 2013-ban még 11,7 milliárdot szabtak ki, amiből csak a kartellmegállapodások miatt kellett 10,6-ot.

A legnagyobb büntetéseket a kartellek miatt szabták ki, de ez csak öt esetet érint. Azt lehet tudni, hogy a kormány például az állami dinnyekartell után lényegében gyorsan megengedte a fogyasztókat megkárosító mezőgazdasági kartelleket. Vagy azokat se lehet büntetni, akik 2012 után a hulladékos közbeszerzéseknél kartelleztek.  A GVH-nak egyébként fentiek okék voltak, nem tiltakoztak ellenük.

Top hármas

A GVH elmúlt öt évének legnagyobb bírságát szintén bankok kapták, 2013-ban majdnem 9,5 milliárdot fizethetett 12 magyarországi bank. Akkor az volt a probléma, hogy a GVH szerint akadályozták a végtörlesztést.

A második legnagyobb bírságot Szijjártó Péter apjáék, a MÁV-ot lehúzó vasútfelújítós kartell kapta, aminél 2010-ben egyedül Szijjártó apjának cége nem kapott végül bírságot. Az ügyről itt írtunk részletesen.

Az eddigi harmadik legnagyobb bírság Eger környéki útépítési közbeszerzésekhez kapcsolódott, és már csak 2,16 milliárdot kellett fizetniük az érintetteknek. Akkor a Strabag, az Egri Útépítő, a helyi HE-DO Kft. és a Swietelsky húzták le közösen az államot. Az elmúlt tíz év nagy bírságait még itt is megnézheti.

Egyébként mostanában főleg a bankokat szereti nagy pénzre büntetni a versenyhivatal. Idén már kaptak is egyet, még a korábbi Fidesz-kormány kérésére működtetett Bankadat program miatt most újabb négymilliárdot kér tőlük az állam. Tavaly összesen 3,35 milliárdnyi büntetést róttak ki kartellezés miatt. 

A fentiek például azért is hozhatják fura helyzetbe a GVH-t, mivel közben a közbeszerzéseink korrupció kockázata igen magasba lendült, egész iparágak lettek súlyosan gyanúsak versenyszempontból is. És nem is látszik, hogy ez miért ne súlyosbodna tovább.

Szám szerint a legtöbb ügyben bírságot a fogyasztók megtévesztése miatt osztottak ki tavaly, pontosan 42 esetről van szó. De ezek jellemzően megtévesztő reklámok, nem jár értük igazán nagy büntetés soha. 

Rovatok