Index Vakbarát Hírportál

A Századvég szerint nem jön össze, amit Orbán akar

2016. március 21., hétfő 13:38

Idén 2,4, jövőre pedig 3 százalékkal nőhet a magyar GDP a Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb prognózisa szerint. Ez főleg azért érdekes, mert Orbán Viktor másfél hete, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján azt mondta, hogy idén is három százalék fölé kell emelni a gazdasági növekedést. Igaz, elismerte, hogy ennél a gazdasági minisztérium kevesebbet, 2,5 százalékot vár, de pár intézkedéssel ezt föl lehetne tornázni 3 százalék fölé.

A Századvég elemzése szerint a tavalyi nagy, 3,2 százalékos növekedéshez leginkább a fogyasztás és az EU-s forrásokból finanszírozott beruházások járultak hozzá.  Ez utóbbiból viszont 2016-ban nem lesz annyi, mint tavaly, amikor még a 2007–2013-as fejlesztési ciklus forrásait igyekezett a Miniszterelnökség kisöpörni a padlásról, ezért nem lehet majd megismételni a tavalyi csodát.

A 2,4 százalékos növekedés viszont még így is jobb lesz, mint az EU-átlag. Jelentősen bővülhet például a belső fogyasztás, hála a magasabb családi adókedvezménynek és az egy százalékponttal csökkentett szja-nak, valamint az emelkedő béreknek köszönhetően. A beruházásokat pörgetheti a csok és az MNB hitelprogramja. A nettó export is nőhet, bár itt kockázatos, hogy Kína és más külkereskedelmi partnerek egyre lassabban tudnak csak növekedni.

2017-ben aztán megint beindul majd az EU-s pénzpumpa, és a Századvég reményei szerint a csokos beruházások is felpörögnek, így megint elérhető lesz a 3 százalék. Infláció az idén se nagyon lesz a kormány kedvenc tanácsadói szerint, csak 0,8 százalékkal nőnek majd a fogyasztói árak, jövőre viszont már 1,8 százalék is lehet az infláció.

Rovatok