Index Vakbarát Hírportál

Az Airbnb lehet az új Uber

2016. március 22., kedd 07:39

Az európai szállodaszövetség szerint regisztrálni kellene a megosztáson alapuló gazdaság (sharing economy) keretében működő, rövidtávú lakás-bérbeadással foglalkozókat - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége az MTI-vel az ágazat berlini tanácskozását követően.

A szállodaipar képviselői a múlt héten a világ legnagyobb idegenforgalmi szakvásárán, a berlini nemzetközi turisztikai börzén (ITB) foglalkoztak a megosztáson alapuló gazdaság kérdéseivel. Az uniós tagországok szálloda, éttermi, és kávéházi szövetségeinek konföderációja, a HOTREC szerint az a fontos, hogy a neten kizárólag a törvényeket betartó szolgáltatók jelenjenek meg.

A nemzetközi szövetség szerint a regisztráció azért lenne fontos, mert így a hatóságok könnyebben járhatnak el, ha a lakáskiadók nem tartják be a szabályokat és nem adóznak.

A megosztáson alapuló gazdaság hatásairól egy Görögországban készített tanulmány szerint a tagországnak 270 millió euró adóbevétel-kiesése keletkezett a lakások bérbeadása nyomán. Ugyanakkor Európában a szállodaipar-vendéglátás éves teljes adóbefizetése meghaladja a 125 milliárd eurót. A HOTREC álláspontja szerint az Európai Bizottságnak minél előbb egyértelműen állást kell foglalnia arról, hogy milyen jogi szabályozás szükséges a lakáskiadásra vonatkozóan.

A magyarországi szabályozásról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok