Index Vakbarát Hírportál

MSZP-s politikus felesége is offshore-ozott

2016. április 5., kedd 08:22

Boldvai László, az MSZP nógrádi szervezetét vezető politikus is érintett a felesége révén az offshore-ügyben – írja a Direkt36.  A leleplezés annál is kellemetlenebb, mivel Hiller István pont hétfőn kategorikusan tagadta a párt érintettségét:

Boldvai feleségének, Konti Csillának 2012 novemberében került a tulajdonába egy Szamoa szigetére bejegyzett offshore cég, amivel a gimnáziumi tanárnő egy bankszámlához is hozzájutott az egyik svájci banknál. A cégvásárlás napján ugyanakkor más is történt: az új cég számlájára egyből egy 80 millió forintos összeget akartak utalni. Bár Boldvaiék nem válaszoltak a bankszámlával és a céggel kapcsolatos kérdésekre, a céges iratokból kiderül, hogy az offshore cégen több százmillió forint ment keresztül.

Nógrádból Szamoára

Boldvai parlamenti képviselő volt akkoriban, amikor a felesége hozzájutott az offshore céghez. Bár 2014-ben nem került be a parlamentbe, a Nógrád megyei közgyűlésben továbbra is képviselő, és ő vezeti az MSZP nógrádi szervezetét. A kilencvenes évek közepén Boldvai volt az MSZP kincstárnoka, ami gazdasági szempontból mindig is kulcspozíciónak számított. Érintett volt a Tocsik-ügyben, zsarolás vádjával bíróság elé is került, de végül felmentették. Hatalmas salgótarjáni háza és a felesége által használt drága autók miatt is érték támadások.

A Panama-iratokat a német Süddeutsche Zeitung napilap szerezte meg, feldolgozásukban pedig az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) szervezet is részt vett: 76 ország több mint 370 újságírója dolgozott rajtuk. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkákban. 

Konti a történet szempontjából két fontos cégben volt tulajdonos:

A két cég története ott ér össze, amikor a Tanka megállapodott arról  a C.I.P. II korábbi tulajával , hogy 151 ezer euróért megveszi a céget. Az is kiderült, hogy később még több mint 140 millió forintot tolt bele az offshore cég a C.I.P. II.-be tulajdonosi kölcsönként vagy pótbefizetésként (amire akkor van szükség, ha a cég veszteséges, és elfogy az induláskor letett tőkéje).

A magyar cég áprilisban megszűnt, és ekkorra az offshore cég megkaphatott 79,5 milliót abból a 140-ből, amit korábban a magyar cégbe rakott. Konti Csilla épp azon a napon lett a Tanka Ltd. tulajdonosa, amikor a Tanka kérte, hogy 50-50 százalékban dollárban és forintban utalják át a csaknem 80 millió forintot a Tanka két magánbankban működő svájci bankszámlára.

Hirtelen jött pénz

Boldvai László és Konti Csilla vagyoni helyzetével nem először foglalkozik a magyar média. 2003-ben az Index írta meg, hogy Boldvai felesége is érintett volt a Kulcsár Attila-féle brókerbotrányban, mivel a sikkasztási ügy központjában álló K&H Equities nevű brókercég ügyfele volt. Néhány évvel később több lap is írt arról, hogy Boldvai hatalmas házat építtetett magának Salgótarjánban.

Bár a 2008-as vagyonnyilatkozatba bekerült a 3000 négyzetméteres telken épült 1050 négyzetméteres ház, sokan megkérdőjelezték akkoriban, hogy miből volt pénz az építkezésre. 2009-ben a parlament mentelmi bizottságának elnöke arra jutott, hogy más ingatlanok értékesítéséből, megtakarításokból és tartozásokból. Boldvainak 1998 és 2001 között jelentősen megugrott a vagyona: korábbi salgótarjáni háza mellé lett egy szentendrei telke, egy BMW-je és 33,4 millió forint megtakarítása.

2004 és 2005 között is nagyot gyarapodott Boldvai vagyona: bár 11,5 millió forintnyi képviselői fizetésén kívül nem volt jövedelme, vett egy új BMW-t (miközben az előzőt eladta), és félretett 5,7 millió forintot.

2008-ra épült meg az 1050 négyzetméteres ház, amire fedezetet nyújthatott az, hogy Boldvaiék eladták a korábbi házukat, szentendrei telküket, és felvettek 20 millió forintnyi hitelt, ami még 2014-ben is változatlan összegben szerepelt Boldvai vagyonnyilatkozatában.

Bár a hatalmas ház mostanában már nem téma, az is sok helyinek szúrt szemet, hogy Boldvai felesége a mai napig egy legújabb szériájú X5-ös BMW-vel jár dolgozni a gimnáziumba. Ez az autó alsó hangon 15 millió forintba kerül, de az a modell, amivel Konti jár, 18-19 millió forintot is érhet újonnan.

A Direkt36 többek között arról kérdezte Boldvait, hogy 

Boldvai ezekre és a többi kérdésre sem válaszolt.

Rovatok