Index Vakbarát Hírportál

Indul a rendeleti büdzsézés: másfél milliárdot kap a Miniszterelnökség

2016. április 6., szerda 14:37

A kormány először fordult a rendeleti költségvetés-módosítás eszközéhez azóta, hogy március végén a parlament elfogadta az erről szóló, legalábbis furcsa törvényt: egy szerdai rendelettel 1,5 milliárdot juttatnak a Miniszterelnökségnek.

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent, Orbán Viktor által szignált rendelet a Földművelésügyi Minisztériumtól, a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központtól csoportosít át 500-500 millió forintot a 2015. évi kötelezettségvállalással nem terhelt költségvetési maradványokból. Az azonnali jelleggel áthelyezett összegből a rendelet szerint gazdasági társaságoknak nyújtanak majd támogatást "kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatok ellátására".

A rendeleti büdzsét lehetővé tevő törvénymódosítást március 30-án szavazták meg a parlament kormánypárti képviselői. A módosítás lényege, hogy a kormány bármilyen kormányhatározattal, rendelettel forrást biztosíthat bármilyen cél érdekében, a hatályban lévő költségvetési törvény módosítása nélkül. Az korábbi eljárás az volt, hogy amennyiben nem állt rendelkezésre a pénz a költségvetésben, a parlament módosította a költségvetési törvényt.

Az új helyzetben viszont a kormány gyakorlatilag szabad kezet adott saját magának a költségvetési törvényen felüli költekezéshez, és év közben korlátlanul vállalhat kötelezettséget kifizetésekre. Ezáltal költségvetés módosításának folyamata kevésbé lesz átlátható, és gyakorlatilag megszűnik a parlamenti kontroll ja efölött.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium a Portfolio.hu kérdésére korábban azt válaszolta, hogy érdemben semmi nem változik a törvénymódosítástól, a kormány ezekkel a jogkörökkel már eddig is rendelkezett. Ami felvet a kérdés, hogy akkor miért is volt szükség a törvénymódosításra.

 

Rovatok