Index Vakbarát Hírportál

Jogszabályt sértett, tízmilliós bírságot kapott az állami bank

2016. április 6., szerda 16:49

Tizenegy és fél millió forintos bírságot szabott ki a Budapest Bankra pénzforgalmi jogszabálysértések miatt a Magyar Nemzeti Bank. 

Az MNB közleménye szerint a Budapest Bank fogyasztó és mikrovállakozás ügyfeleivel szemben egyebek mellett keretszerződés megkötésével kapcsolatos tájékoztatást, a szerződés tartalmát, illetve a költségmentes felmondási lehetőséget illetően sértett törvényt. Emellett trükközött a jóváírási és értéknapokkal, és jogosulatlanul számított fel költségeket és díjakat ügyfelei kárára.

Az MNB szerint a jogszabálysértések többsége huzamosan, a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba építetten állt fenn, és évek óta ügyfelek széles körét érintette.

Az MNB kötelezte a hitelintézetet, hogy legkésőbb 2016. szeptember 30-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket, és azt követően folyamatosan biztosítsa a pénzforgalmi jogszabályok betartását. Az MNB azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb 2016. november 15-ig adatok és dokumentumok küldésével igazolja a szabálysértések megszüntetését.

Rovatok