Index Vakbarát Hírportál

Megdorgálta Matolcsyékat az Európai Központi Bank

2016. április 7., csütörtök 11:27 | aznap frissítve

Sok kritikát fogalmazott meg az Európai Központi Bank éves jelentésében a Magyar Nemzeti Bank tevékenységével kapcsolatban.

Az EKB szerint az alapítványoknak juttatott forrás és a Budapesti Értéktőzsde megvásárlása is a monetáris finanszírozás kockázatát veti fel. Az MNB tavaly novemberben 13,2 milliárd forintért vette meg az osztrák összesen 68,8 százaléknyi részvénycsomagját, ezzel az MNB a BÉT 75 százalékos tulajdonosa lett.

Az EKB felkérte az MNB-t a önfinanszírozási programjának gondos felülvizsgálatára is. Az MNB monetáris politikai eszközeinek több változtatásáról is döntött önfinanszírozási programja támogatásának érdekében az utóbbi időben, de a változtatások némelyike tekinthető a Szerződés 124. cikke szerinti kiváltságos hozzáférés tilalma megkerülésének. Itt valószínűleg azt kritizálja az EKB, hogy a különböző jegybanki ösztönzők miatt a magyar állampapírok jogosulatlan előnyt élveznek más befektetésekkel szemben a kereskedelmi bankok számára.

A programok magukban foglaltak ingatlanvásárlásokat, egy pénzügyi ismereteket támogató, hat alapítványból álló hálózat révén működtetett programot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete korábbi alkalmazottai jegybank általi átvételének programját, valamint egy magyar műalkotások és kulturális vagyontárgyak vásárlását célzó programot. Mivel az EKB aggodalmait 2015-ben nem oszlatták el, továbbra is szoros figyelemmel fogja követni ezeket a műveleteket, hogy végrehajtásuk ne kerüljön ellentmondásba a monetáris finanszírozás tilalmával - állapítja meg a jelentés.

Azt is sérelmezi az EKB, hogy a jegybank rendre elmulasztja kikérni az EKB véleményét intézkedései kapcsán. Ezzel egyébként koránt sincs egyedül az EU-ban, Ciprus, Görögország, Írország és az EKB-t vezető Mario Draghi szülőhazája, Olaszország is hasonló cipőben jár.

A kritika után a jegybank is megszólalt. "A Magyar Nemzeti Bank szorosan együttműködik az Európai Központi Bankkal, így az érintett témákban aktív párbeszédet folytat annak érdekében, hogy az EKB még nyitott kérdései mielőbb tisztázásra kerüljenek", írják közleményükben.

Rovatok