Index Vakbarát Hírportál

Túl nagy volt az arca az MNB-nek

2016. április 7., csütörtök 08:05

A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Bizottsága januárra jutott el oda, hogy nyilvánosan is felszólaljon az MNB és alapítványai tevékenysége ellen. Főleg a jegybanki alapítványok működése és Matolcsyék beejtőernyőzése az oktatásba és a kutatásba nem tetszett az akadémikusoknak.

Többek között a bizottság is kimondta, hogy az MNB pénze közpénz, hiába akarta ezt Matolcsy eleinte elferdíteni.  Szintén komoly bajként értékelték, hogy Matolcsyék alapítványi képzései a minimális akadémiai mércéknek sem felelnek meg, ugyanakkor a forint  romlásából származó nyereségükkel egyszerűen bevásárolják magukat egyes anyagilag kiszolgáltatott egyetemekre.

Az MNB azonnal közleményben reagált, és visszautasított minden kritikát, meg sem próbálva cáfolni a felmerült problémákat. Ehelyett egyes tagokat a személyükben próbáltak meg támadni, illetve perrel fenyegették meg az egész bizottságot a „hamis állítások miatt” . Egyben a jegybanki függetlenség korlátozását látták a bizottság lépése mögött.

Egészen pontosan azt a bevett formulát használták, hogy „megteszik a szükséges jogi lépéseket”. Ugyanakkor senki nem értette, hogy pontosan mire gondolhattak: 

Nos, kiderült, hogy egyiket se. Ugyanis a bejelentett fenyegetőzés után

végül most sem mertek beperelni senkit,

írja a Világgazdaság.  Helyette állításuk szerint nagyvonalúan megelégedtek azzal, hogy két hónappal később leszedették az Akadémia honlapjáról a saját állásfoglalásukat. Ezért az MNB  „eltekintett a további jogi lépésektől".

Frissítés: Az egészben pedig talán az a legviccesebb, hogy az MTA le se vette az állásfoglalást, csak átalakították a honlapjukat. Ma is elérhető itt.

Így elmarad az elmúlt évek talán legfurcsábbnak ígérkező pere, az MNB mégsem fogja megmagyarázni, hogy az akadémikusok melyik állítása hamis, vagy hogy az MNB-alapítványok átláthatósága és a képzések minimális szakmai nívójának elvárása miért beavatkozás a jegybanki függetlenségbe.

Frissítés2: Reagált az MNB nekünk is, amiben az állásfoglalás levétele egyébként már nem is kerül szóba. Azt mondták, hogy annyitól már egyből kihátráltak perből, hogy írtak levelet az MTA vezetésének, ami után Lovász László bejelentette, hogy mindezeken túl az MTA nem fog foglalkozni a bizottság állásfoglalásával. 

A jegybanki érvelésen túl ez egyébként annyiban érdekes, hogy a kutatók szerint az MTA-nak is van felelőssége a közgazdasági oktatás ilyenforma lezüllesztésében. De az MNB működésének szerintük zavarnia kéne a kormányt is, illetve a Magyar Akkreditációs Bizottságot is, ha felelősen akarják végezni a munkájukat. 

Rovatok