Index Vakbarát Hírportál

Német állami cég is érintett a panamázásban

2016. április 10., vasárnap 21:00

A szövetségi nyomda (Bundesdruckerei) is belekeveredett a panamai központú Mossack Fonseca ügyvédi iroda kiszivárogtatott iratai körül kirobbant offshore-botrányba. A pénzügyminisztérium az eset kivizsgálását ígéri - írja az MTI.

A Der Spiegel hétvégi számában írta meg, hogy az állami vállalat kétes üzleti tevékenységet folytatott venezuelai partnerekkel, és az ügyleteket egy offshore-cég révén bonyolította le, amelyet a Mossack Fonseca közreműködésével alapított. Egy informátor már 2012-ben és 2013-ban is figyelmeztette Wolfgang Schäuble pénzügyminisztert és a tárcát a vállalat felügyelőbizottságában képviselő államtitkárt, de nem találták túlzottan érdekesnek az ügyet.

Schäuble vasárnap az ARD országos köztelevíziónak elmondta, hogy egy 2005-ben kezdődött ügyről van szó, amelyet nemcsak a tárca, hanem az illetékes ügyészség is kivizsgált, az érintett vállalatvezetőt pedig úgynevezett esküt helyettesítő nyilatkozattételre kötelezték. Az eljárások nem mutattak ki törvénytelenséget, a Der Spiegel beszámolója azonban új információkat tartalmazott, így ismét megvizsgálják az ügyet. 

A miniszter egyben ismét jelezte, hogy nagyon örül a Mossack Fonseca iratai kiszivárogtatásának, és hangsúlyozta, hogy a botrány hozzájárulhat az adókerülés elleni harc eredményességéhez. Szerinte nincs értelme egyszerűen megtiltani az offshore-cégek alapítását. Mindenekelőtt arra van szükség, hogy minél több ország - köztük Panama is - csatlakozzon a pénzügyi információk automatikus cseréjéről 2014-ben Berlinben kötött nemzetközi megállapodáshoz, és nemzeti szinten létre kell hozni, majd nemzetközi szinten össze kell kapcsolni az adókerülés céljából létrehozott társaságok és alapítványok tulajdonosainak nyilvántartását.

Rovatok