Index Vakbarát Hírportál

A Vöröskereszt is belekeveredett az offshore-botrányba

2016. április 11., hétfő 08:20

A panamai gazdasági jog egyik kiskapuját kihasználva a Mossack-Fonsecának lehetősége volt rá, hogy a Vöröskereszt tudta és beleegyezése nélkül őt jelölje meg a körülbelül 500 offshore cég pénzeit tisztára mosó Faith Foundation és Brotherhood Foundation (Hit, illetve Testvériség Alapítvány) kedvezményezettjeként - írta a napi.hu.

Eközben a Mossack-Fonseca ügyfelei anonim tulajdonosként élvezhették az ezzel járó előnyöket: számlanyitáskor sem kellett nyilvánosságra hozniuk kilétüket, mivel a kedvezményezett megadása elég volt a panamai bankoknak. Az ügyvédi iroda tájékoztatása szerint ez nem jelenti azt, hogy az NVK vagy bármely más kedvezményezett tulajdonosi jogokkal rendelkezne a fenti alapítványokban, és peres esetben sem formálhatna igényt azokra.

Az ügyvédi iroda a Vöröskeresztet jelölte meg a körülbelül 500 offshore cég pénzeit tisztára mosó Faith Foundation és Brotherhood Foundation (Hit, illetve Testvériség Alapítvány) kedvezményezettjeként A Nemzetközi Vöröskereszt a fenti alapítványokon és az általuk birtokolt offshore cégek során keresztül több neves politikussal, köztük Néstor Kirchner és Cristina Fernández de Kirchner volt argentin elnökökkel, illetve Kalifa bin Zájid ál-Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek jelenlegi elnökével is kapcsolatba hozható.

Az egykori argentin elnöki pár egy üzletember és a Faith Foundation segítségével mintegy 65 millió dollárnyi közvagyont moshatott tisztára, míg Sejk Nahajan felkapott londoni negyedekben vásárolt lakásokat ugyanezen alapítvány közvetett segítségével.

Nem hagyják annyiban

A Nemzetközi Vöröskereszt egy fillért sem látott az állítólag a nevére folyósított összegekből. Peter Maurer, a szervezet elnöke felháborodottan utasította el a Mossack-Fonseca eljárását.

A Mossack-Fonseca számos esetben a Természetvédelmi Világalap (WWF) nevével is visszaélt. A WWF tevékenységéért felelős igazgató, Maria Boulos jelezte: az ügyletek szervezete beleegyezése és tudomása nélkül történtek, és perrel fenyegette meg az ügyvédi irodát.

Rovatok