Index Vakbarát Hírportál

Tényleg két cégre írt törvényt Rogán Antal

2016. április 12., kedd 15:20

A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvény, amit még Rogán Antal adott be, és ami egy nap alatt át is ment a parlamenten. Ahogy arról korábban írtunk, ezeknek a közösségeknek a lényege, hogy azok, akik új lakásokat akarnak venni, ilyen otthonteremtéri közösségekbe tömörülhetnek, amikbe a tagok 10-15 évig összedobják a pénzüket, hogy aztán a közös pénzből egy-egy tag lakást tudjon vásárolni. Erről bővebben például itt olvashat.

A Portfolio viszont kiszúrt egy nagyon érdekes és furcsa dolgot a törvényben, miszerint

aki nokot akar szervezni, annak olyan igazgatósági tagot is be kell szerveznie, aki korábban fogyasztói csoportot szervező cégnél dolgozott, és ezt számára a korábbi cége igazolni is hajlandó.

A törvényben ez egész pontosan így szerepel:

„A szervező igazgatósága legalább egy tagjának legalább 5 évi, a fogyasztói csoportokról szóló 530/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet szerinti tevékenységet üzletszerűen végző cégben vezető tisztségviselőként eltöltött gyakorlattal kell rendelkeznie. Ennek a gyakorlatnak a meglétét olyan cég jogosult cégszerűen aláírt nyilatkozattal igazolni, aki nem áll felszámolási eljárás, csődeljárás, végelszámolás vagy kényszertörlés hatálya alatt, legalább 5 éven keresztül végzett ilyen tevékenységet és eleget tett a fogyasztói csoportokról szóló 5530/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet 1. § és 2. §-a szerinti minden bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségének."

Ez azért is pikáns, mert az országban

csak két olyan cég van, amelyik ilyet igazolni tud.

Mégpedig az a két cég, amiről már korábban is kiderült, hogy Rogán törvényének kedvezményezettje lesz: a Nyéki Zoltán vállalkozóhoz köthető Carion és Poligrupo. Azt már eddig is sejteni lehetett, hogy Rogán gyakorlatilag erre a két cégre írta a törvényt, mert ahogy arról már korábban írtunk, a 30 százalékos állami támogatás csak olyan nok tagjainak jár majd a törvény szerint, akiknek az otthonteremtési fogyasztói csoportját ún. megbízható szervező szervezi – vagyis egy olyan cég, ami már legalább 1000 lakóingatlant felépített vagy értékesített két év alatt. Ez szintén csak Nyéki cégeire érvényes. Ez viszont önmagában még csak egérutat adott volna ennek a két cégnek a többi nokszervező részvénytársasággal szemben. Az viszont, ami bekerült a törvénybe, igazából

megengedi ennek a két cégnek, hogy kiválogassa a saját konkurenciáját.

A Portfolio szerint ebből az következik, hogy nagyon kevesen tudnak majd nokot szervezni. 

Rovatok