Index Vakbarát Hírportál

Dögrováson vannak a sertéstartók

2016. április 13., szerda 14:36

Súlyos veszteségekkel küzdenek a magyar sertéstartók, és a kormány sertésprogramja sem javított a helyzetükön. A kistermelők ma kevesebb sertést tartanak, mint 2012-ben, és a kormány által 2020-ra megálmodott hétmilliós sertésállománynak a fele sincs meg - erről a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) számolt be szerdai közleményében.

A MOSZ szerint az alacsony húsfelvásárlási árak miatt a kistermelők csak ráfizetéssel tudnak sertést tartani, a sertés tőkehús áfájának csökkentése pedig elsősorban a Spanyolországból importáló kereskedőket segítette, nem a magyar kistermelőket.

Az Európai Uniót tétlenül nézi az ágazat vergődését, miközben a magyar kormány nagyobb sertéstartó gazdaságokat érintő lépései miatt jelentősen romlott a sertéstartók jövedelmi pozíciója. A veszteségek miatt egyre több sertéstartó csökkenti a termelést vagy hagy fel a tevékenységgel - áll a közleményben. 

A kormány 2012-ben indította el a sertésprogramot, amivel 2020-ig 7 millióra akarták növelni a sertésállományt. Ehhez képest a MOSZ adatai alapján jelenleg 3,1 millió sertést tartanak Magyarországon.

Rovatok