Index Vakbarát Hírportál

Nem mászott ki a gödörből az építőipar

2016. április 14., csütörtök 10:51

Nem tudott talpra állni februárban az építőipar a januári zuhanás után, derül ki a KSH friss adataiból. Az év második hónapjában csupán 1,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye az előző havi szinthez képest, amikor viszont közel húsz százalékkal teljesített rosszabbul, mint az előző évben ugyanekkor. 

A termelés mindkét építményfőcsoportban visszaesett: az épületek építése 8,6, az egyéb építményeké 35,4 százalékkal. A termelés csökkenését az előző hónaphoz hasonlóan részben az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése, részben a magas bázis okozta. Az építőipari termelés volumene az első két hónapot együtt nézve 19,6 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a februári adatok pedig a két és fél évvel ezelőtti szinttel egyeznek meg. Ráadásul a szektort a több százmillióra rúgó lánctartozások is sújtják. 

Az egyetlen mutató, amiben látható egy kis javulás, az az újonnan megkötött szerződések száma, ami 8,7 százalékkal emelkedett. Ez akár a csokos lakásépítések megindulását is jelezheti, de erről többet csak a negyedéves lakásépítési engedélyek számának megismeréskor tudunk majd. 

Rovatok