Index Vakbarát Hírportál

Négyszeres áron kutatja a közvéleményt az MNB-nek a Századvég

2016. április 15., péntek 08:06

Az MNB legalább négyszer-hatszor annyit fizet a Századvég Politikai Iskola Alapítvány kutatásaiért és elemzéseiért, mint amennyiből ki lehet hozni azokat – írja a Világgazdaság. A lappal az MNB azt közölte,

a Századvég tavaly június és idén február között 300 millió forintért teljesített szolgáltatásokat,

a 2015-ben megkötött hároméves szerződés szerint pedig a kormány kedvenc tanácsadó cége 2018-ig összesen 1,8 milliárd forintért dolgozik majd a jegybanknak. A megkötött szerződés alapján az elmúlt 8 hónapban a Századvég

A Világgazdaságnak nyilatkozó piackutatók szerint ezt a munkát nagyjából negyed-, de akár hatodennyi pénzből is el lehetne végezni. Az MNB-nek viszont már a kutatásokra kiírt közbeszerzésnél sem a pénz számított. A pályázatot ugyanis elég gyanúsan a Századvégre szabták, a feltételeknek leginkább csak az állami megrendeléseket végző cég tudott megfelelni. Így például az indulóknak az elmúlt három évben legalább hat, minimum ezerfős telefonos kikérdezést kellett megcsinálniuk, amelyből legalább kettőnek 200 millió forintos megbízatásnak kellett lennie.

Végül annak ellenére is a Századvéget választották ki, hogy a másik induló, a Kopint-Tárkiból és a Tárkiból álló konzorcium 40 százalékkal olcsóbban végezte volna el az adott munkát.

A napilap szerint az is érthetetlen, hogy ha a Századvég már 8 hónapja havi rendszerességgel dolgozik az MNB-nek, akkor miért csak idén februárban jelentették be, hogy „az MNB megrendelésére készülő kutatások eredményét, elemzését a jövőben havonta közzéteszi”.

Rovatok