Index Vakbarát Hírportál

Panama már nem akar adóparadicsom lenni

2016. április 15., péntek 09:10

Panama úgy döntött, hogy elfogadja az adóelkerülés elleni nemzetközi szabályokat, és mostantól belemegy a pénzügyi információk automatikus cseréjébe - jelentette be csütörtökön Washingtonban Ángel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára.

A panamai kormány döntése azt jelenti, hogy sokkal nehezebb lesz a világ gazdagjainak az országban elrejteni a pénzét, vagyis Panama megszűnhet offshore központnak és adóparadicsomnak lenni. Az ország vezetése a Panama-iratok kiszivárgása, és az ebből kerekedő világraszóló botrány után adta be a derekát. Juan Carlos Varela panamai elnök közölte, hogy a kiszivárogtatott információk rossz fényt vetnek kormányára, amely "zéró toleranciát" tanúsít a panamai pénzügyi szektorban való visszaélésekkel szemben.

A pénzügyi információk automatikus cseréjéről szóló megállapodást 2014-ben fogadta el több ország az OECD szervezésében, pont azért, hogy elejét tudják venni az adóelkerülésnek. A Berlinben elfogadott egyezmény aláírói bevezették az OECD keretében kidolgozott szabályokat (Common Reporting Standard - CRS), amelyek értelmében az illetékes hatóságok automatikusan hozzáférhetnek azokhoz az adatokhoz, hogy az állampolgáraik, vállalkozásaik, alapítványaik más országokban mennyi pénzt keresnek

hogy ne lehessen hatalmas vagyonokat azzal eltitkolni, hogy az egyik országból átviszi őket az ember a másikba. Az egyezményhez több mint 90 állam - köztük Magyarország - csatlakozott.

Persze a panamai kormány már korábban is mondta azt, hogy véget vet az offshore-ozásnak, Franciaországgal például írtak már alá kétoldalú egyezményt ilyen információcseréről még 2012-ben. A francia kormány szerint viszont Panama nem volt igazán együttműködő, amikor francia állampolgárok adatait kellett volna kiadni, ezért a Mossack Fonsecca körüli botrány kirobbanása után Franciaország újra feketelistára tette Panamát.

Rovatok