Index Vakbarát Hírportál

Mégsem volt világszínvonalú a Quaestor-nyomozás

2016. április 15., péntek 20:00

A Tarsoly Csaba és társai ellen indult kiemelt jelentőségű büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék felszólította a Fővárosi Főügyészséget, hogy pótolja a vádirat hiányosságait.

Konkrétan:

A törvényszék 60 nap határidőt adott a pótlásra, tehát május 31-ig van erre lehetősége az ügyészségnek.

A bizonyítási eljárásra az ügyészen kívül a bíróság tanácsának, a védőknek és a vádlottaknak egyaránt fel kell készülniük, ami a bizonyítási eszközök ügyész általi improvizatív, ad hoc jellegű megjelölése esetén nyilvánvalóan nem lehetséges.

„A bíróságnak nemcsak nem dolga, de kifejezetten a kiemelt jelentőségű eljárás indokolatlan elhúzódását eredményezné, ha bíróság a több évtizede működő cégcsoport munkatársaitól lefoglalt valamennyi elektronikus adathordozón szereplő, részint irreleváns adatot a tárgyalás anyagává tenne” – fogalmaz a dokumentum, majd jogi nonszensznek nevezi, hogy csak a vádhatóság képviselője tudjon arról, mit tekint és mit nem a vádirat alátámasztására szolgáló bizonyítéknak.

Arra is figyelmeztetnek: a vádirat hiányosságainak pótlásának elmaradása esetén az eljárás megszüntetése is lehetséges.

Öt vádpontban 5458 rendbeli csalás és sikkasztás

Az egy éve kipattant Quaestor-ügyben február 5-én érkezett meg a főügyészség vádirata a Fővárosi Törvényszékre, írja az MTI. Öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást rónak Tarsoly Csaba és társai terhére, az elkövetési érték mintegy 77 milliárd forint, és az ügyben csaknem 32 ezer sértett van. Az ügyben 8800 oldal szakértői vélemény született, és 1548 oldalas vádiratot rakott össze az ügyészség 11 vádlott ellen, akik mind korábbi Quaestor-alkalmazottak. A hatalmas mennyiségű nyomozati anyagról videó is készült, amit az ügyészség honlapján lehet megnézni.

A főügyész két hónappal ezelőtti sajtótájékoztatóján még világszínvonalú minőségű és nagyon gyors nyomozásról beszélt. „A magyar kriminalisztika történetének talán legnagyobb ügye ért most vádemelési szakaszba” – mondta februárban Dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

A Fővárosi Törvényszék és az ügyészség viszonya egyébként nem rózsás: a törvényszék másfél hete a közleményben utasította vissza Ibolya Tibor fővárosi főügyésznek a Quaestor-ügyben a bíróság és az eljáró bíró tekintélyét szerinte sértő kijelentéseit, rámutatva a főügyészség általuk szakmailagnak tévesnek tartott álláspontjára.

Rovatok